Hoeve Rustenburgh

Gemeente Oostkamp
Straat Boudewijnlaan
Locatie Boudewijnlaan 72 (Oostkamp)

Hoeve Rustenburgh

Boudewijnlaan 72, Oostkamp (West-Vlaanderen)

* Boudewijnlaan nr. 72. Hoeve "<italic>Rustenburgh</italic>". Eertijds imposante hoeve opklimmend tot 1650-1651, doch in de jaren 1980 vrij ingrijpend verbouwd. Voorbeeld van een hoeve die evolueert van enkele losse bestanddelen (17de eeuw) naar een hoeve met een vrij gesloten, U-vormige (tweede helft 18de eeuw) plattegrond. Eind jaren 1960 is een vleugel afgebroken, waardoor een L-vormige

Beschrijving

Hoeve Rustenburgh is beschermd als monument. De bescherming omvat de L-vormige hoevegebouwen. In hetzelfde beschermingsbesluit werden de hoeve Rustenburgh en de hoeve aan de overzijde van de Boudewijnlaan samen met hun onmiddellijke omgeving beschermd als dorpsgezicht.

Hoeve Rustenburgh is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde