Burgerhuis La Tourelle

Herenhuizen, burgerhuizen, winkelgalerij James Ensor en hotel

De bescherming als monument omvat burgerhuis La Tourelle.

Waarden

Het pand zogenaamd La Tourelle is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
als zijnde een zeldzaam wordend, representatief en merkwaardig voorbeeld van de architecturale invulling van de 19de-eeuwse stadsuitleg te Oostende onder impuls van Leopold II in het kader van het toen snel groeiende badstadtoerisme. Zowel wat indeling, opstand en plattegrond betreft beantwoordt dit pand van 1908 aan het type van de eclectische stadsvilla uit de belle epoque; de architecturale uitwerking is hier echter overwegend art-nouveaugetint. Karakteristiek zijn de geglazuurde bakstenen, het dambordfries van faiencetegels, de loggia en in het bijzonder het dakvenster als belvedère onder koepel.
als architectuurhistorisch herkenningspunt gezien de beeldbepalende ligging tegenover de Chalet-, Koningsstraat en de Koningin Astridlaan.

sociaal-culturele waarde

als 'document' uit de elitaire periode van het kusttoerisme en aldus een schakel in het verhaal van de bad stad Oostende.

Euphrosina Beernaertstraat 148 (Oostende)
Merkwaardig art-nouveaugetint rijhuis volgens het kadasterarchief daterend van 1908 met als bouwheer A. Du Fourny, bestuurder van bruggen en wegen, uit Brussel; blikvanger vanuit de Chaletstraat.