Burgerhuis La Tourelle

Beschermd monument van 06-09-2002 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Oostende
Deelgemeente Oostende
Straat Euphrosina Beernaertstraat
Locatie Euphrosina Beernaertstraat 148 (Oostende)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/35013/384.1
  • OW001609

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Burgerhuis La Tourelle

Euphrosina Beernaertstraat 148, Oostende (West-Vlaanderen)

* Euphrosina Beernaertstraat nr. 148. Zogenaamd "LA TOURELLE". Merkwaardig art-nouveaugetint rijhuis volgens het kadasterarchief daterend van 1908 met als bouwheer A. Du Fourny, bestuurder van bruggen en wegen, uit Brussel; blikvanger vanuit de Chaletstraat. Beschermd als monument bij M.B. van 6/09/2002.Breedhuis met souterrain, drie bouwlagen en één travee onder zadeldak (mechanische pann

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Stijlart nouveau
Dateringvóór WO I

Beschrijving

De bescherming als monument omvat burgerhuis La Tourelle.

Waarden

Het pand zogenaamd La Tourelle is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
als zijnde een zeldzaam wordend, representatief en merkwaardig voorbeeld van de architecturale invulling van de 19de-eeuwse stadsuitleg te Oostende onder impuls van Leopold II in het kader van het toen snel groeiende badstadtoerisme. Zowel wat indeling, opstand en plattegrond betreft beantwoordt dit pand van 1908 aan het type van de eclectische stadsvilla uit de belle epoque; de architecturale uitwerking is hier echter overwegend art-nouveaugetint. Karakteristiek zijn de geglazuurde bakstenen, het dambordfries van faiencetegels, de loggia en in het bijzonder het dakvenster als belvedère onder koepel.
als architectuurhistorisch herkenningspunt gezien de beeldbepalende ligging tegenover de Chalet-, Koningsstraat en de Koningin Astridlaan.

sociaal-culturele waarde

als 'document' uit de elitaire periode van het kusttoerisme en aldus een schakel in het verhaal van de bad stad Oostende.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.