Rijksmiddelbare school: deel

Windscherm jachthaven, stenen trappen en Rijksmiddelbare School

Beschrijving

De voormalige Rijksmiddelbare school in Blankenberge is gedeeltelijk beschermd als monument. De bescherming omvat bouwblok grenzend aan de straatzijde.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de architectuurhistorische, cultuurhistorische en architecturale waarde van de rijksmiddelbare school als volgt werd gemotiveerd: “Als ontworpen door architect Jozeph Hoste, gebouwd in de jaren 1882-1883; Als exponent van de 50 rijksscholen die bij koninklijk besluit van 26 september 1881 mochten opgericht worden en dit te midden van een periode van heftige scholenstrijd tussen liberalen en katholieken; Als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van monumentale neobarokarchitectuur te Blankenberge.”

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000526, Verschillende monumenten: Paravent, drie trappen naar de Zeedijk en Rijksmiddelbare school, advies KCML (1986).

Waarden

De Rijksmiddelbare school is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde

in casu cultuurhistorische waarde

in casu architecturale waarde

Rijksmiddelbare school

Onderwijsstraat 17 (Blankenberge)
Voormalige Rijksmiddelbare School, zie opschrift (blauwe letters op blauwe hardsteen) boven hoofdingang. Exponent van één van de vijftig rijksscholen die in 1881 bij Koninklijk Besluit in België mochten opgericht worden en dit na een heftige schoolstrijd die woedde van 1879 tot 1884.