Hoeve La Folie

Hoeve La Folie

De historische hoeve La Folie te Helkijn, is beschermd als monument.

Hoeve La Folie is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een relatief gaaf bewaard voorbeeld van een historische woonvom in de door landbouw gedomineerde gemeente.
Als zijnde de beeldbepalende ligging van de hoeve vlakbij de parochiekerk en Schelde. De straat verbindt kerk en hoeve.
Door haar ligging vormt de hoeve een visueel en structureel zeer bepalend element binnen de dorpskern van Helkijn.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een hoevesite waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 17de eeuw. De hoeve werd circa 1630 gebouwd en vormde een belangrijk complex met U-vormige plattegrond en monumentale torenpoort. Een deel van het gebouwenbestand dateert nog uit die periode zoals het woonhuis en stalvleugel.
Als zijnde een hoeve met behouden 17de-eeuwse opstelling confer de Kabinetskaart der Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op het initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778}.
Omwille van de beeldbepalende torenpoort, die heropgebouwd werd na de Eerste Wereldoorlog, naar oorspronkelijk model.
Omwille van de deels behouden 17de-eeuwse structuur van het woonhuis confer het trappenhuis met bewaarde 17de-eeuwse balkenroostering en monumentale trap. Het interieur van het woonhuis bezit tevens verscheidene waardevolle 19de-eeuwse interieurelementen.

historische waarde

Als zijnde een hoeve gebouwd in opdracht van André Catulle, aartsdiaken en vicaris-generaal van het bisdom Doornik. Zijn wapenschild vinden we terug aan de achterzijde van de torenpoort. De oprichting van de hoeve kadert in de bloeiperiode van het residentiële kasteel van de bisschoppen in Helkijn. De aanwezigheid van het kasteel was een trekpleister voor heel wat vooraanstaanden uit de administratie van het bisdom. Het kasteel was één van de belangrijkste kastelen uit de Middeleeuwen en de Nieuwe Tijd in de Vlaams-Franse grensstreek en is van groot belang geweest voor de groei en ontwikkeling van de streek en van het dorp Helkijn in het bijzonder.
Als zijnde de verblijfplaats van Lodewijk XIV tijdens de Negenjarige Oorlog confer herdenkingspaal boven de poort van het torengebouw, waardoor de hoeve een belangrijke getuige is van het historische verleden van Vlaanderen.

Hoeve La Folie

Elleboogstraat 14 (Spiere-Helkijn)
Historische hoeve zogenaamd "La Folie", gelegen op 100 m van de kerk en de Schelde. Gebouwen opgetrokken circa 1630 in opdracht van André Catulle (zie wapenschild in achtergevel torenpoort), aartsdiaken en vicaris-generaal van het bisdom Doornik.