Kapel

Kapel

De kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw te Helkijn, is beschermd als monument.

De kapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een kenmerkend voorbeeld van een kleine wegkapel met rechthoekige plattegrond en halfronde absis, getypeerd door het verzorgde materiaalgebruik, met name rode baksteen op zwartbeschilderde plint en het metselwerk confer pilasters en waterlijst.
Als zijnde een voorbeeld van een kapelletje met typerende ligging op een kruispunt van wegen met name van de Stationsstraat en de Kasteeldreef.

volkskundige waarde

Als zijnde een kenmerkend voorbeeld van een wegkapel, opgetrokken op privé-initiatief, in de tweede helft van de 19de eeuw, als gevolg van het dogma van de onbevlekte ontvangenis, afgekondigd in 1854 door paus Pius IX en het verschijnen van de Onze-Lieve-Vrouw te Lourdes in 1858.
Als zijnde een getuige van het religieuze leven van de gewone mens. Op initiatief van lokale bewoners worden door de eeuwen heen overal in het Vlaamse landschap kleine kapelletjes gebouwd, die een uiting zijn van intense volksdevotie.

Kapel

Kasteeldreef (Spiere-Helkijn)
Kapel, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, vermoedelijk opgetrokken in het laatste kwart van de 19de eeuw.