Hoeve 't Wit Hof

Hoeve 't Wit Hof

De historische hoeve 't Wit Hof te Helkijn, is beschermd als monument.

Waarden

De hoeve zogenaamd 't Wit Hof is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een gaaf bewaard voorbeeld van een historische woonvorm in de door landbouw gedomineerde gemeente.
Als zijnde een hoeve die door haar monumentaliteit een visueel baken vormt in de omgeving.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een hoevesite waarvan de geschiedenis teruggaat tot in de 17de eeuw. Getuige hiervan is de datumaanduiding 1680 op de balkroostering van het poortgebouw. De hoeve wordt opgetrokken in opdracht van de bisschoppen van Doornik, die hun residentie hadden in de gemeente. De kromstaf van de bisschoppen wordt afgebeeld op de sluitsteen van de poort van de schuur.
Als zijnde een gaaf bewaarde hoeve die qua typologie kenmerkend is voor het West-Vlaamse Scheldegebied, met name een hoeve met gesloten opstelling, bestaande uit 17de- en 18de-eeuwse volumes.
Omwille van de grotendeels behouden structuur, vermeldenswaardig zijn de bewaarde gewelven, met name een bakstenen troggewelf in de paardenstal, een gewelf met houten balken in de koeienstal en een bepleisterd gewelf in de schaapstal.
Omwille van het boerenhuis met deels behouden 18de-eeuwse structuur en waardevolle 19de- en vroeg 20ste-eeuwse aankleding.

historische waarde

Als zijnde een belangrijk eigendom van de bisschoppen van Doornik. In hun opdracht werden verschillende hoeves opgetrokken in de gemeente. De oprichting van tal van boerderijen in de 17de eeuw kadert binnen de bloeiperiode van het kasteel van de bisschoppen. Het kasteel was één van de belangrijkste kastelen uit de middeleeuwen en de nieuwe tijd in de Vlaams-Franse grensstreek en is van groot belang geweest voor de groei en ontwikkeling van de streek en van het dorp Helkijn in het bijzonder.

Hoeve 't Wit Hof

Make Bekestraat 1 (Spiere-Helkijn)
Historische hoeve "'t Wit Hof", opgericht door de bisschoppen van Doornik die een residentie, het "Hoge Hof", hadden in de gemeente. Kromstaf van de bisschoppen, samen met de datum 1735 en de initialen M.B.L.U. afgebeeld in de sluitsteen van de boogvormige poortdoorgang van de schuur. Balkroostering poortgebouw met datum 1680 en letters A.M.E, betekenis niet gekend.