Kasteel van Helkijn

Kasteel van Helkijn

Het Kasteel van Helkijn, is beschermd als monument.

Het kasteel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een representatief voorbeeld van de levensstijl van de gegoede burgerij. Het bewaarde koetshuis en de ommuurde moestuin getuigen van de levenswijze van de burgerij in de 19de eeuw.
Het landhuis vormt tevens een representatief voorbeeld van hoe rijke industriëlen (nouveau riche) in de 19de eeuw landhuizen bouwen om hun nieuw verworven rijkdom te etaleren. Het landhuis is zodoende een getuige van de maatschappelijke ontwikkelingen in de 19de-eeuw.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een imposant landhuis opgetrokken circa 1840, in neoclassicistische stijl met empire-elementen, gebouwd in opdracht van een brouwer. De evenwichtig opgebouwde bepleisterde en geschilderde lijstgevel sluit typologisch aan bij de toen in zwang zijnde Franse bouwstijlen.
Als zijnde een gaaf bewaard neoclassicistisch landhuis met gevelordonnantie en vormentaal kenmerkende voor de neoclassicistische architectuur. De woning valt op door het imposante rechthoekige volume en de architecturale kwaliteiten confer evenwichtige uitgewerkte gevels en de sobere ornamentiek.
Omwille van het koetshuis met behouden indeling. Het imposante koetshuis valt op door het de rijk uitgewerkte gevels met decoratief en verzorgd metselwerk en de kenmerkende hoektoren.
Omwille van de bewaarde muur rond de moestuin, die getuigt van de opgang van de geperfectioneerde potagére bij landhuizen en kastelen.

Kasteel van Helkijn met tuin

Doornikseweg 45 (Spiere-Helkijn)
Kasteel, opgetrokken circa 1840 (zie mutatieschets kadaster) en tuin met langwerpige vijver, tuinbrug, ijskelder en ommuurde moestuin. Toegangen gemarkeerd door bakstenen hekpijlers en smeedijzeren hek. Het koetshuis wordt in 1920 voor het eerst afgebeeld op de mutatieschetsen.