James Ensorgalerij

Beschermd monument van 06-09-2002 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Oostende
Deelgemeente Oostende
Straat Vlaanderenstraat, Christinastraat, James Ensorgalerij
Locatie Christinastraat 24, Christinastraat 26, Christinastraat 28, James Ensorgalerij, Vlaanderenstraat 10, Vlaanderenstraat 42, Vlaanderenstraat 8 (Oostende)
Alternatieve naam Hôtel des Flandres; Hôtel Leopold II; Galerie Leopold II; Glazenstraat

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/35013/388.1
  • OW001613

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

James Ensorgalerij

Vlaanderenstraat 8-10, 42, Christinastraat 24-28, Oostende (West-Vlaanderen)

Overdekte winkelgalerij zogenaamd "James Ensorgalerij" tussen Vlaanderen- en Christinastraat met initiële aanleg van 1892 en in 1928 doorgetrokken. Beschermd als monument bij M.B. van 6/09/2002.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de James Ensorgalerij.

Waarden

De overdekte winkelgalerij, zogenaamd James Ensorgalerij is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde: als zijnde de enige West-Vlaamse overdekte winkelgalerij uit het einde van de 19de eeuw. Naar oudere Brusselse voorbeelden te Oostende - tijdens de belle époque de zomerhoofdstad van het land - gebouwd ca. 1891 als de doodlopende, neoclassicistische 'Galerie Leopold II' met het gelijknamig hotel als monumentaal, eclectisch gevelfront gedomineerd door neo-Vlaamserenaissance-invloeden.
Ten gevolge de doortrekking - ca. 1928 - in aansluitende bouwtrant naar de Christinastraat krijgt de huidige James Ensorgalerij een belangrijke stedenbouwkundige functie als doorsteek en nieuwe circulatie-as in de oude Oostendse binnenstad. Het verzorgde gevelfront in art deco aan de Christinastraat naar ontwerp van architect A.V. Fobert vormt de eigentijdse pendant van dit aan de Vlaanderenstraat. Binnenin bewaart het voormalige 'Hotel Leopold II', nu Hotel George V, nog een enfilade van twee vertrekken met aansluitende gang, waarvan voornamelijk de rijke stucbepleistering nog herinnert aan de grandeur van de belle époque.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.