Afspanning

Afspanning

Beschrijving

De voormalige afspanning te Helkijn, bestaande uit een poortgebouw met achtergelegen stal en koetshuis en twee burgerwoningen, is beschermd als monument.

De voormalige afspanning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een representatief voorbeeld van een voormalige afspanning, waar voorheen reizigers halt hielden om hun tocht te onderbreken.
De verzorgde hoofdzakelijk 18de-eeuwse binnenafwerking van de woning nummer 53 als getuige van de wooncultuur in die periode.
Omwille van de beeldbepalende ligging van de site op een kruispunt van wegen, waardoor het geheel een belangrijk structurerend element is binnen deze bewoningskern.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een voormalige afspanning bestaande uit een in kern 17de-eeuws poortgebouw met achtergelegen stalvleugel en koetshuis en twee burgerwoningen, eveneens opklimmend tot de 17de eeuw.
Als zijnde twee burgerwoningen, in kern opklimmend tot in de 17de eeuw, nummer 53 bewaart de 19de-eeuwse originele beraping en schrijnwerk in een geprofileerde omlijsting, tevens bleven ook de luiken en de zeldzame lambrekijnen behouden.
Omwille van de burgerhuizen met deels behouden 18de-eeuws interieur zoals plafonds met moerbalken en decoratief uitgewerkt stukwerk, houten schouwmantels en originele binnendeuren.
Als zijnde een poortgebouw met opvallend gebruik van Doornikse steen voor de negblokken. De achtergelegen stalvleugel bewaart de bakstenen troggewelven.
Omwille van de volledigheid van de site, ook het koetshuis met merkwaardig bekronend torentje bleef bewaard.

Afspanning

Stationsstraat 49-53 (Spiere-Helkijn)
Voormalige afspanning, bestaande uit een poortgebouw met achtergelegen stal en koetshuis en twee burgerwoningen.