Oorlogsgedenkteken Ruddervoorde

Oorlogsmonument

Beschrijving

Het oorlogsgedenkteken voor slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog te Ruddervoorde is beschermd als monument. De bescherming omvat het gedenkteken, met inbegrip van het hoekperceel waarop het gelegen is.

Waarden

Het oorlogsgedenkteken voor de militaire doden van Ruddervoorde is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Als zijnde een gedenkteken van de hand van Karel Laloo. Deze Brugse beeldhouwer met een gevarieerd oeuvre werkte onder meer in dienst van het atelier Pickery, waar hij verschillende oorlogsgedenktekens voltooide. Zijn werk wordt omschreven als een vaak ruw-expressieve, bezielde, mannelijke uitbeelding, dat bewondering afdwingt door zijn monumentaal karakter en door de spontaneïteit van de weergave. Laloo werd gewaardeerd omwille van zijn knap talent, oordeelkundig schoonheidsinzicht, rijke verbeelding en technische materiaalkennis.
Het beeldhouwwerk stelt een soldaat voor, die het lichaam van een getroffen burger ondersteunt. De militair treedt op als de beschermer van de burgerbevolking. In het gamma oorlogsgedenktekens zijn dergelijke voorstellingen van een soldaat met een burger eerder zeldzaam.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma.

Standbeeld voor de militaire slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog

Torhoutsestraat (Oostkamp)
Standbeeld voor de militaire slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog, naar ontwerp van Karel Laloo. Het oorlogsgedenkteken is opgetrokken na de Eerste Wereldoorlog op de plaats van enkele vernielde huisjes.