Watermolen van Wanzeele: bakstenen brug

Gemeente Oostkamp
Straat Watermolenstraat
Locatie Watermolenstraat zonder nummer (Oostkamp)

Watermolensite van Wanzeele

Watermolenstraat zonder nummer, 2, Oostkamp (West-Vlaanderen)

Site van de voormalige watermolen, heden zogenaamd "De zingende watermolen", bestaande uit de watermolen langs de Grote Beek, een vrijstaande schouw en een dieper in gelegen molenaarswoonst met achterliggende schuren.

Typologiebruggen
Dateringvóór WO I

De bakstenen boogbrug nabij de watermolen van Wanzeele is beschermd als monument.

Waarden

Het bakstenen boogbrugje over de Grote Beek is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het nabijgelegen bakstenen boogbrugje is een relict uit de ontsluiting van de agrarische samenleving rond 1900, waarbij de voormalige privé-weg werd vervangen door een meer noordelijk gelegen openbare weg, de Watermolenstraat. In functie hiervan werd een eenvoudige bakstenen segmentboogbrug aangelegd.