Woning Grand Hotel du Sablon

Woningen

Het Grand Hotel du Sablon te Brugge, is beschermd als monument.

Waarden

Het Grand Hotel du Sablon is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Het Grand Hotel du Sablon van 1886 naar ontwerp van architect L. Delacenserie (1838-1909), gebouwd met stadstoelage, heeft een sierlijke en rijk versierde gevel in eclectische stijl met neo-vlaamse-renaissance elementen. Het pand bevat onder meer een wintertuin met imposante glazen koepel naar ontwerp van architect René Cauwe (1883-1964). De salons aan de straatzijde werden aangekleed in 1886 en de schouw in de huidige bar is vermoedelijk een gotische schouw.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een beeldbepalend pand met hotelfunctie die teruggaat tot de 16de eeuw, gelegen in een wijk die oorspronkelijk voorzien was van een aantal hotels in nabijheid van het vroegere stationsplein 't Zand.

Grand Hotel du Sablon

Noordzandstraat 21 (Brugge)
Hotel van 1886 naar ontwerp van architect L. Delacenserie (Brugge) ter vervanging van drie hiertoe gesloopte panden met trap- en klokgevels. Consoliderende "Kunstige Herstelling" in 1983 naar ontwerp van architect W. D'Hont (Gent?).