Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Watermolen van Wanzeele met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Besluiten

Molen Van Wanzele met cultuurgoederen, schoorsteen, turbinehuis, rootbunker en omgeving met boogbrugje

Beschrijving

De watermolen van Wanzeele is samen met haar omgeving beschermd als dorpsgezicht. De bescherming omvat de als monument beschermde bakstenen brug en watermolen met inbegrip van de schoorsteen, het turbinehuis, de rootbunker en alle cultuurgoederen die er integrerend deel van uitmaken, als ook de omgeving bestaande uit akkerland en een deel van de stroomopwaartse loop van de Grote Beek.

Waarden

De omgeving van de molen Van Wanzeele met stroomopwaartse loop van de Grote Beek is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

De stroomopwaartse loop van de Grote Beek, vroegere Rinkbeek, tussen de molen en de Watermolenstraat (Zwevezele) vormt een kunstmatige verbreding, vermoedelijk reeds gerealiseerd bij het begin van de bedrijfsactiviteit van de watermolen omstreeks 1821, en was vereist om in het reliëfarme landschap een extra debiet op te sparen in functie van de maalvaardigheid. De verbreding volgt het kronkelend verloop van de oorspronkelijke beekbedding.

historische waarde

Het omgevend valleisegment rond de watermolen met akkers, graslanden en perceelsrandbegroeiingen begrepen tussen de Watermolenstraat (Ruddervoorde), de buurtweg nummer 28, de Watermolenstraat (Zwevezele), de Westkantstraat en de buurtweg nummer 21 omvat de historisch verbrede stroomopwaartse loop van de Grote Beek tussen de molen en de Watermolenstraat (Zwevezele) en vormt een gaaf en cultuurhistorisch waardevol ruraal landschap met een alleenstaand, kleinschalig industrieel molenbedrijf. De schoorsteen bij de watermolen fungeert als positief, beeldbepalend baken in deze omgeving. De beekoeverbegroeiing en enkele overige lijn- en puntvormige landschapselementen verfraaien deze omgeving.

Watermolensite van Wanzeele en omgeving

Watermolenstraat 2 (Oostkamp)
Site van de voormalige watermolen, bestaande uit de watermolen langs de Grote Beek, een vrijstaande schoorsteen en een dieper in gelegen molenaarswoonst met achterliggende schuren. Het molengebouw is gebouwd in de loop van de 19de eeuw in zeker twee fases. Onder het met platte pannen bedekte zadeldak bevinden zich de stallingen, de voormalige melkerijruimte, de maalderij en de voormalige stook- en stoommachineruimte. Het turbinehuisje dateert van 1925. De molenaarswoning is opgebouwd uit twee parallel gelegen diephuizen. Beek met sterk meanderend verloop en bomenrij. Onverharde voetweg ten oosten van de beekvallei.