Afspanning Peerdenposterij: dubbelhuis, poort en arbeiderswoning

Peerdenposterij

Beschrijving

De bescherming als monument betreft een deel van de voormalige afspanning: het dubbelhuis, de poortdoorgang en de aangrenzende kleine arbeiderswoning.

Uit onderzoek blijkt dat de afspanning niet teruggaat tot het einde van de 18de eeuw, maar gebouwd werd tussen 1816 en 1830, wellicht circa 1825-1830.

Waarden

De voormalige Peerdenposterij is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Deze herberg van het type afspanning, in oorsprong daterend uit het eind van de 18de eeuw, gelegen aan de zuidelijke stadsrand in de straatbocht van de in 1754 aangelegde steenweg Brugge-Torhout-Menen is een tastbare getuige van het verkeer en de infrastructuur in de tweede helft 18de- en de 19de eeuw, toen paard en kar nog het belangrijkste vervoermiddel was. Het betreft een vrij gaaf bewaarde, landelijke afspanning met herberg, gelagzaal voor de reizigers, keuken en voorraadkelder.
De waarde van deze voormalige 'peerdenposterij' met beeldbepalende ligging aan de straat, ligt onder meer vervat in volgende behouden elementen: de volumes, de gevelordonnantie en het materiaalgebruik, het schrijnwerk en de interieurelementen.

Afspanning Peerdenposterij

Rijselstraat 31-33 (Torhout)
Voormalige herberg en afspanning, tussen 1816 en 1830 werd gebouwd, vermoedelijk circa 1825-1830. Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Deels gekasseid erf met nutsgebouw uit 1841 opgevat als een witgeschilderde verankerde baksteenbouw onder schilddak. Aansluitend laag volume met poortdoorrit en huisje van drie traveeën.