Marinekazerne Bootsman Jonsen: officiersmess

Beschermd monument van 19-02-2002 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Oostende
Deelgemeente Oostende
Straat 3de en 23ste Linieregimentsplein
Locatie 3de en 23ste Linieregimentsplein 1 (Oostende)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/35013/372.1
  • OW001547

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Marinekazerne Bootsman Jonsen

3de en 23ste Linieregimentsplein 3, Oostende (West-Vlaanderen)

Marinekazerne Bootsman Jonsen. De Officiersmess is beschermd als monument bij M.B. van 19/02/2002.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de officiersmess van de marinekazerne Bootsman Jonsen.

Waarden

Officiersmess van de Marinekazerne Bootsman Jonsen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

historische en historische in casu architectuurhistorische waarde: ·
als zijnde representatief voor de architecturale invulling van de Oostendse Hazegraswijk, in het kader van de urbanisatie- en verfraaiingsplannen van Leopold II voor de uitbouw van de 'Koningin der badsteden'. De neoclassicistisch getinte officiersmess is het uitgevoerde en bewaarde deel van een representatieve, 'moderne' kazernevleugel ter hoogte van de hier sinds het Hollands bewind (1815-1830) gelegen kazerne; zij vormt een architecturaal herkenningspunt aan het toen ook nieuw geplande 3de en 23ste Linieregimentsplein palend aan het in die tijd voltooide Maria-Hendrikapark.
als zijnde één der laatste ontwerpen - 1908 - van de veelzijdige architect Louis Delacenserie (1838-1908), zowel bekend om zijn neogotische als minder talrijke eclectische realisaties.
omwille van de typerende indeling - onder meer imposante balzaal op de bovenverdieping - en de verzorgde aankleding met dominerende inslag van de neo-Lodewijk XVI-stijl. Het interieur weerspiegelt nog de militaire grandeur van de belle-epoque.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.