Beschermd monument

Marinekazerne Bootsman Jonsen: officiersmess

Beschermd monument van tot heden

ID
14292
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14292

Besluiten

Openbare gebouwen
definitieve beschermingsbesluiten: 19-02-2002  ID: 3810

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de officiersmess van de marinekazerne Bootsman Jonsen.



Waarden

Officiersmess van de Marinekazerne Bootsman Jonsen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

historische en historische in casu architectuurhistorische waarde: ·
als zijnde representatief voor de architecturale invulling van de Oostendse Hazegraswijk, in het kader van de urbanisatie- en verfraaiingsplannen van Leopold II voor de uitbouw van de 'Koningin der badsteden'. De neoclassicistisch getinte officiersmess is het uitgevoerde en bewaarde deel van een representatieve, 'moderne' kazernevleugel ter hoogte van de hier sinds het Hollands bewind (1815-1830) gelegen kazerne; zij vormt een architecturaal herkenningspunt aan het toen ook nieuw geplande 3de en 23ste Linieregimentsplein palend aan het in die tijd voltooide Maria-Hendrikapark.
als zijnde één der laatste ontwerpen - 1908 - van de veelzijdige architect Louis Delacenserie (1838-1908), zowel bekend om zijn neogotische als minder talrijke eclectische realisaties.
omwille van de typerende indeling - onder meer imposante balzaal op de bovenverdieping - en de verzorgde aankleding met dominerende inslag van de neo-Lodewijk XVI-stijl. Het interieur weerspiegelt nog de militaire grandeur van de belle-epoque.


Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Marinekazerne Bootsman Jonsen

3de en 23ste Linieregimentsplein 1, Veerbootstraat (Oostende)
Kazerne deels teruggaand op een militair complex uit de Hollandse periode. Onder impuls van Leopold II wordt een nieuwe kazerne uitgewerkt, met een officiersmess naar ontwerp van Delacenserie.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.