Villa Louisa

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen

Beschrijving

Indrukwekkende villa in cottagestijl gebouwd eind 19de eeuw met heden verdwenen uitkijktoren, ingeplant op de heuvelkam van Edelareberg. Ruime beboomde tuin met klimmende en slingerende oprit, terrasaanleg afgeboord met betonnen afsluitingen in imitatieboomstammen. Bijgebouwen en woningen in aangepaste stijl, waar onder een woonhuis met een polygonaal torentje van circa 1900, en gebouwen in L-vorm opgesteld uit eind 19de eeuw.

Villa Louisa met park

Vlaamse Ardennendreef 10-12 (Oudenaarde)
Villa Louisa met dienstgebouwen en heden verdwenen uitkijktoren werd in 1893 gebouwd als buitengoed of zomerresidentie in opdracht van de toenmalige burgemeester van Oudenaarde, Paul Raepsaet. Het park in landschappelijke stijl met pittoresk karakter werd samen met de villa aangelegd. Bijzonder aan het park is de cascade die tegen de natuurlijke helling van de Edelareberg is aangelegd. Dergelijke constructies komen weinig voor in Vlaamse villaparken. Nog opmerkelijk is de Noorse stijl die de architectuur van de villa en de dienstgebouwen kenmerkt. De ontwerpers van de villa en het park zijn niet gekend.

Villa Louisa