Katholieke Hogeschool Brugge-Oostende: burgerhuizen en meisjespensionaat

Openbare gebouwen
definitieve wijzigingsbesluiten: 03-06-2002  ID: 11252

Beschrijving

De bescherming als monument omvat een gedeelte van het schoolcomplex vzw Hoger Streven, meer bepaald drie zeedijkvilla's en het voormalige meisjespensionaat van de zusters van het Heilig Hart. Op 3 juni 2002 werd een wijzigingsbesluit uitgeschreven om een technische vergissing in de naamgeving recht te zetten.

Waarden

Het gedeelte van het huidige schoolcomplex 'vzw Hoger Streven', zogenaamd 'De Kraal', bestaande uit respectievelijk van links naar rechts
1. voormalige zeedijkvilla Oasis
2. voormalige zeedijkvilla D.K.
3. voormalige zeedijkvilla
4. het voormalige meisjespensionaat van de zusters van het Heilig Hart, zogenaamd Sacré Coeur: oorspronkelijk gedeelte, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
als zeldzaam restant van Belgische zeedijkarchitectuur uit de belle epoque, toen de strandboulevard als typisch laat-19de-eeuws verschijnsel vorm aannam en dit bij uitstek te Oostende. Bovendien behoren deze panden tot de eerste bebouwing in uitvoering van het prestigieuze 'Project North' van 1895, een verkavelingsplan voor 23 hectare duinen te Mariakerke getekend door E. Lainé, raadsman van Leopold II en vanaf 1898 gerealiseerd door de verkavelingsmaatschappij "S.A. des Terrains d'Ostende Extension". Zij beantwoorden aan het type van de toen aan de zeedijk ingevoerde eclectische stadshuizen afgestemd op een mondain publiek; balkonvensters en erkers verzekeren het uitzicht op zee in alle weersomstandigheden. Eén van deze 'villa's' is ontworpen door architect A. Dujardin, één van de pioniers van het toerisme te Oostende na de ontmanteling van de vesting vanaf 1865. In hetzelfde mondaine kader past de statige, neoclassicistisch getinte zeedijkgevel van het voormalige, exclusieve meisjespensionaat Sacré Coeur.
als architectuurhistorisch herkenningspunt gezien de uitzonderlijke, beeldbepalende hoekligging met de zeedijk.

sociaal-culturele waarde

als 'document' uit de elitaire periode van het kusttoerisme en aldus een schakel in het verhaal van de zeedijk.

Meisjespensionaat Sacré-Coeur en burgerhuizen

17 Oktoberstraat 1, Zeedijk 100 (Oostende)
Voormalig pensionaat van de Zusters van het Heilig Hart, Sacré-Coeur, bestaande uit het oorspronkelijke schoolgebouw aan de Zeedijk en drie voormalige zeedijkvilla's, die bij de school geïncorporeerd werden. Van het pensionaat, opgericht in twee bouwfasen van 1903 en 1910 naar ontwerp van architect Til, is de kenmerkende, horizontaal geritmeerde pilastergevel van twaalf traveeën en drie bouwlagen, in witte en okerkleurige geglazuurde bakstenen, bewaard. Links aansluitende voormalige, neoclassicistisch getinte zeedijkvilla van eind 19de eeuw met een gecementeerde lijstgevel. Daarnaast eclectische zeedijkvilla van 1899 naar ontwerp van architect A. Dujardin, met een arduinen lijstgevel versierd met art-nouveaugetinte tegeltableaus. Op de hoek met de 17 Oktoberstraat, voormalige zeedijkvilla Oasis en waarschijnlijk hotel van 1898, uitgewerkt als een eclectisch hoekpand met een gecementeerde lijstgevel.