Warenhuis S.E.O. en administratieve vleugel

Beschermd monument van 19-02-2002 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Oostende
Deelgemeente Oostende
Straat Gentstraat, Romestraat
Locatie Gentstraat 6, Romestraat 11 (Oostende)
Alternatieve naam Provinciaal Museum voor Moderne Kunst

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/35013/376.1
  • OW001551

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Warenhuis S.E.O.

Gentstraat 6, Romestraat 11, Oostende (West-Vlaanderen)

* Romestraat nr. 11. <italic>Provinciaal Museum voor Moderne Kunst - P.M.M.K</italic>. Voormalig warenhuis S.E.O. (Spaarzaamheid, Economie, Oostende), naar ontwerp van architect G. Eysselinck (Gent) van 1948, sinds 1986 museum; deel van gebouwencomplex tussen Gent- en Romestraat. Beschermd als monument bij M.B. van 19/02/2002.Expansie van de in 1892 opgerichte coöperatieve (cf. Amsterdam

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het voormalig warenhuis S.E.O. en de administratieve vleugel.

Waarden

Het voormalig warenhuis en de administratieve vleugel van de S.E.O., thans PMK, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

historische en historische in casu architectuurhistorische waarde: ·
als zijnde een bijzonder interessant voorbeeld van Belgische architectuur van na de Tweede Wereldoorlog, een merkwaardig karaktervol complex als een 'stedelijk feit' op een subtiele wijze - een zeldzaam voorbeeld van een haast onmogelijke integratie zonder toegevingen - ingepast in zijn Oostendse omgeving.
als zijnde een ontwerp van de nationaal en internationaal erkende architect Gaston Eysselinck (1907-1953) van 1948, samen met het reeds als monument beschermde Oostendse postgebouw (1945-1951), één van de hier nog vrij gaaf bewaarde getuigen van zijn specifieke - de tijd en ruimte overstijgende, niettemin functionele - architecturale benadering.

sociaal-culturele waarde

als zijnde relevant voor het sociaal-economisch impact van de samenwerkende maatschappij Spaarzaamheid (S.), Economie (E.), Oostende (O.), 1892-1981.
als zijnde het eerste voorbeeld in België, id est het voormalige warenhuis S.E.O. Romestraat nummer 11, van een museum voor hedendaagse kunst in een bestaand gebouw.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.