Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden
Watermolen, woning en dorpskern van Testelt
definitieve beschermingsbesluiten: 23-10-1981 ID: 1720
Dijk, Dorp, Pastoriestraat, Schuurweg, Stationsstraat (Scherpenheuvel-Zichem)
De dorpskern van Testelt wordt bepaald door een aantal monumenten samen met een typische vrij ongeschonden, goed geïntegreerde bebouwing uit de 19de eeuw. De Demer bepaalt het karakter van het dorp in combinatie met de dorpsbebouwing.
Dorp 40 (Scherpenheuvel-Zichem)
Baksteenbouw van zes traveeën en twee bouwlagen onder kunstleien schilddak met de nok evenwijdig aan de straat.
Dorp 6 (Scherpenheuvel-Zichem)
Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, kadastraal geregistreerd in 1884.
Dorp 29 (Scherpenheuvel-Zichem)
Dorpswoning in kern opklimmend tot begin 19de eeuw, echter met uitzicht uit eind 19de begin 20ste eeuw.
Dorp 14 (Scherpenheuvel-Zichem)
Bakstenen gebouw op blauwe hardstenen sokkel, drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, bouw voltooid in 1848, haaks aansluitend schoolvleugel geregistreerd in 1872.
Dorp 13 (Scherpenheuvel-Zichem)
Herenwoning van zes traveeën en twee bouwlagen onder schilddak met links en rechts éénlaagse aanbouw eveneens onder schilddak, kadastraal geregistreerd in 1896.
Dorp (Scherpenheuvel-Zichem)
Bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond onder overkragend half schilddak, daterend van 1954 en gesigneerd door architekt R. Casterman.
Stationsstraat 1 (Scherpenheuvel-Zichem)
Klooster, kadastraal geregistreerd in 1901, uitbreiding met twee rechtse traveeën met aansluitende kapel en achterbouw geregistreerd in 1958.
Dorp 32 (Scherpenheuvel-Zichem)
Industrieel gebouw, kadastraal geregistreerd in 1869, aansluitend en in het verlengde smaller gebouw als uitbreiding van 1902.
Dorp (Scherpenheuvel-Zichem)
De toegang tot het kerkhof van Testelt wordt geflankeerd door een opgaande linde. Deze boom is in 1984 aangeplant, ter vervanging van de oorspronkelijke vrijheidsboom.
Dorp (Scherpenheuvel-Zichem)
Een in hoofdzaak gotisch gebouw uit de 15de, 16de eeuw met zware ijzerzandstenen toren en beuk in classicistische stijl van 1768, rond de kerk nog enkele graven omgeven door een kerkhofmuur.
Dorp 52 (Scherpenheuvel-Zichem)
Pastorie met sobere lijstgevel met rechthoekige vensters en deur, aan beide zijden aanbouw onder lessenaarsdak, kadastraal geregistreerd in 1859.
Dijk 4 (Scherpenheuvel-Zichem)
Twee verdiepingen hoog gebouw van bak- en zandsteen met kern uit de 17de eeuw, deuromlijsting met bouwopschrift 1709, achterbouw en bijgebouw uit de tweede helft van de 18de eeuw.
Dijk 6 (Scherpenheuvel-Zichem)
Villa in cottagestijl daterend uit 1932, aanbouw met kapelnis eveneens gedagtekend 1932, romantische tuin verfraaid met Lourdesgrot en achteraan restanten van hoogstamboomgaard.
Dorp 30 (Scherpenheuvel-Zichem)
Eclectische villa daterend van 1908, gekarakteriseerd door contrasterend gebruik van baksteen en gestileerde witgeschilderde natuurstenen elementen.
Dorp 34 (Scherpenheuvel-Zichem)
Langsgebouw met zware onderbouw van ijzerzandsteen, kern uit 15de-16de eeuw, korfboogdeur in voorgevel met jaartal 1678 en noordzijgevel in de top gedateerd 1608.
Aarschot, Langdorp, Rillaar (Aarschot), Diest, Kaggevinne, Molenstede (Diest), Averbode, Messelbroek, Testelt, Zichem (Scherpenheuvel-Zichem)
Het gebied omvat de Demervallei met overgangen naar rivierterrassen, getuigenheuvels en delen van de aanpalende beekvalleien. In het noorden werd de landduinenrij tussen Gijmel en Zavel mee opgenomen. Op de valleibodem komen talrijke donken en afgesneden en fossiele meanders voor. De Diestiaanheuvels ten zuiden van Molenstede zijn gesitueerd in het traditionele landschap ‘Demerland’. Terwijl Aarschot en Diest zich over de hele breedte van de Demervallei uitstrekken, zijn Langdorp, Messelbroek, Testelt en Zichem oude bewoningskernen aan de rand van de vallei. De valleibodem is nagenoeg onbebouwd.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpskern Testelt [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/1431 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.