Woonhuis Inghelburch en lokettenzaal van De Nationale Bank

Woningen

Beschrijving

Woonhuis Inghelburch met bijhorende lokettenzaal van De Nationale Bank te Brugge, is beschermd als monument.

Het herenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een herenhuis met monumentale bakstenen lijstgevel ter vervanging van mogelijk vier panden. Daarvan getuigen nog de achtergevel, de kelders en de balklagen. Niettegenstaande de functiewijzigingen heeft het pand een gaaf bewaarde planindeling en een interieur met decoratie-elementen uit de 18de en de 19de eeuw.

Huis Inghelburch en lokettenzaal van De Nationale Bank

Sint-Jansstraat 11 (Brugge)
Voormalig woonhuis van burgemeester J. Boyaval. Bijhorende lokettenzaal van de "De Nationale Bank" (1887-1987). Thans revalidatiecentrum. Herenhuis van elf/twaalf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gebouwd in opdracht van Philippe Le Bailly, heer van Tilleghem in de loop van het vierde kwart van de 18de eeuw, mogelijk als verbouwing van vermoedelijk vier panden.