Casino-Kursaal

Casino-Kursaal

De bescherming als monument omvat het Casino-Kursaal.

Het Casino-Kursaal is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

historische, in casu architectuurhistorische en sociaal-culturele waarde:
hoogtepunt uit de architectuur van de jaren 1950, getypeerd door een geslaagde modernistische vormgeving gecombineerd met neoklassieke elementen aan voorgevelzijde;
een avant-garde gebouw in zijn doorgedreven opzet naar transparantie en reductie;
een ontwerp van de belangrijke architect L. Stynen (1889-1990), als best geselecteerd bij de architectuurwedstrijd gehouden door het stadsbestuur;
een voorbeeld van geslaagde integratie van beeldende kunst in architectuur: de beeldengroep van Jespers aan het Monacoplein, de muurschildering van Paul Delvaux en het werk van Edgar Tytgat;
een beeldbepalend gebouw gelegen op de plaats van het vooroorlogse casino, fraai ingeplant in de zeedijkbocht en als afsluiting van de noord-zuidas, die samen met de hippodroom en de Koninklijke Galerijen een belangrijk element vormt van de westelijke stadsuitbouw, gerealiseerd onder impuls van Koning Leopold II.

Casino-Kursaal

Monacoplein (Oostende)
Casino-Kursaal, opgetrokken tussen 1950-1952 naar ontwerp van architect Léon Stynen (Antwerpen) in samenwerking met Paul De Meyer.