Herenhuis in laatclassicistische stijl

Woningen

Het monumentaal herenhuis te Brugge, is beschermd als monument.

Het pand is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een bouwhistorisch belangrijk pand dat een typisch voorbeeld is van een kerndomein uit de 13de eeuw binnen de stad Brugge. Het huis blijkt te bestaan uit twee middeleeuwse huizen. Het oorspronkelijk huis wordt uitgebreid met een woontoren die via een lagere voorbouw toegankelijk was. Het geheel aan gaaf bewaarde constructieve elementen maken dit pand uniek. Het interieur is fraai aangekleed in verschillende stijlen.

Sint-Jansstraat 13 (Brugge)
Monumentaal herenhuis gebouwd op een erf ontstaan als een afsplitsing circa 1300 van een groter erf dat minstens de huisnummers nummers 13 en 15 omvatte. In de loop van de 15de eeuw werd het oude huis uitgebreid met een nagenoeg even groot bouwvolume. Het huidig laatclassicistisch herenhuis is het resultaat van een verbouwing in 1840 van twee middeleeuwse diephuizen, in opdracht van de adellijke familie Jean-Baptist Coppieters.