Twee burgerhuizen

Beschermd monument van 26-04-2002 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Brugge
Deelgemeente Brugge
Straat Sint-Salvatorskerkhof
Locatie Sint-Salvatorskerkhof 2, Sint-Salvatorskerkhof 3 (Brugge)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/31005/1893.1
  • 4.01/31005/743.1
  • OW001692

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Burgerhuizen

Sint-Salvatorskerkhof 2, 3, Brugge (West-Vlaanderen)

Twee enkelhuizen opgesteld volgens spiegelend schema. Breedhuizen van twee traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak, van 1912 naar ontwerp van architect H. Hoste (Brugge) in plaats van één woning met 19de-eeuwse lijstgevel van twee bouwlagen.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Dateringvóór WO I
Betrokken personen

Beschrijving

De twee burgerhuizen naar ontwerp van architect H. Hoste te Brugge, zijn beschermd als monument.

Waarden

De huizen zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Als creatie van de vermaarde architect Huib Hoste. Hij ontwierp dit dubbelhuis in 1912 op 31-jarige leeftijd, op een moment dat hij beïnvloed wordt door de architectuur van architect H. Berlage (1856-1934). Het pand leunt enerzijds nog aan bij de traditie van de Brugse neogotiek confer het voorkomen van traveenissen, het materiaalgebruik en de zijtrapgevel. Anderzijds vertoont het pand duidelijk een streng aspect onder meer door de geometrische, kubusvormige aflijning van de bovenverdieping en de sobere versiering. De plattegrond is zeer functioneel ontworpen.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zeldzaam voorbeeld van moderne architectuur in de binnenstad. Het is een dubbelhuis, ontworpen door de architect H. Hoste in 1912, de beginfase van zijn oeuvre, en is relevant voor de periode die voorafgaat aan zijn latere modernistische realisaties.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een ontwerp van de internationaal belangrijke architect Huib Hoste die een pioniersrol speelt in de doorbraak van de moderne architectuur binnen Vlaanderen
Als zijnde - naar verluidt - de enige creatie van de architect in de Brugse binnenstad.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.