Wellington-hippodroom: gebouw duivenschieting

Wellingtonhippodroom met gebouwencomplex, duivenschietingsgebouw en paardenstallen

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het voormalig gebouw van de duivenschieting, gelegen in het midden van de het hippodroomterrein. Ook het gebouwencomplex uit 1947-1955 naar ontwerp van architecten Boutelier en Vanbeginne en de paardenstallen 1 tot 24 zijn als monument beschermd. De gehele Wellington-hippodroom is als stadsgezicht beschermd.

Waarden

Het gebouw van de voormalige duivenschieting is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: als restant in tudorstijl van de oorspronkelijke hippodroombebouwing uit het einde van de 19de eeuw; de typische bouwtrant verwijst nog naar het eerste renbaancomplex met opmerkelijke burchtallures.

sociaal-culturele waarde

als materiële getuige van het ontspanningsleven rond de eeuwwisseling.

Wellington-hippodroom

Koningin Astridlaan 6, 10, Nieuwpoortsesteenweg 114, Sportstraat 48, Stuiverstraat 1 (Oostende)
Deels ommuurd hippodroomterrein met grote graspiste en kleinere aarden drafbaan en betonnen hippodroomcomplex in Internationale Stijl naar ontwerp van architecten Boutelier en Vanbeginne van 1947-1955. Op het terrein bevinden zich verschillende bestanddelen, waaronder een poortgebouw, een verhoogde esplanade met weeglokaal, hall met aansluitende tribune, koninklijke tribune en gebouwtje koersleiding en taverne. Verder nog het voormalig gebouw van de duivenschieting met magazijn, paardenstallen en conciërgewoning.