Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Wellington-hippodroom

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 01-10-1998 tot heden

Wellingtonhippodroom met gebouwencomplex, duivenschietingsgebouw en paardenstallen
definitieve beschermingsbesluiten: 01-10-1998  ID: 3352

Beschrijving

De bescherming als stadsgezicht omvat de gehele Wellington-hippodroom, met inbegrip van de ren- en oefenbanen en de vijvers. Binnen de afbakening van het stadsgezicht zijn het gebouwencomplex ontworpen door architecten Boutelier en Vanbeginne, het voormalig gebouw voor duivenschieting uit 1899 en de paardenstallen 1 t.e.m. 24 uit 1899, beschermd als monument.

Waarden

De hele Wellington-hippodroom is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: als belangrijke schakel in de verdere westelijke stadsuitleg van Oostende onder impuls van Leopold II, id est het project North (1896) of de verstedelijking van Mariakerke; de hippodroom als nieuwe, attractieve en recreatieve functie in de toenmalige stadsperiferie werkte grond- en bouwspeculaties in de hand en stimuleerde een nieuwe verstedelijking in de omgeving van deze grote open ruimte, een verademing in het Oostendse verstedelijkingsproces.

Is de bescherming van

Sportstraat 48 (Oostende)
Deels ommuurd hippodroomterrein met grote graspiste en kleinere aarden drafbaan (1971), tribunes, taverne, conciƫrgewoningen, paardenstallen, gebouw voor duivenschieting,...