Woningen

Het burgerhuis te Brugge, is beschermd als monument.

Het pand is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Als zijnde een representatief voorbeeld van het oeuvre van de Brugse architect I. Alleweireldt, zowel wat betreft de rijke architecturale uitwerking van de voorgevel - een persoonlijke interpretatie van de Second Empirestijl - als de planindeling, de symmetrische aanleg van de trappenhuizen en de salonaankledingen op de verdieping.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een woning van 1855 ontworpen door de Brugse architect I. Alleweireldt met een verzorgde, neoclassicistische lijstgevel. Het huis vertoont een symmetrische planindeling met twee laterale trappenhuizen uitgevend op twee achter mekaar liggende salons, die representatief is voor het oeuvre van de architect. De salons zijn voorzien van een aankleding in Second Empirestijl.

Zuidzandstraat 21-23 (Brugge)
Voormalig dubbelhuis van vijf traveeën en vier bouwlagen onder schilddak, van 1855 naar ontwerp van architect I. Alleweireldt (Brugge) ter vervanging van twee trapgevels.