Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Predikherenstraat

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Deel van straat

Beschrijving

De Predikherenstraat te Leuven is beschermd als stadsgezicht. De bescherming omvat de straat en een deel van de bebouwing en achterliggende tuinen.

De Predikherenstraat is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang.

Is de omvattende bescherming van

Predikherenstraat 9 (Leuven)
In de tweede helft van de 18de eeuw te dateren breedhuis, opgevat als een dubbelhuis van vier traveeën en drie verkleinende bouwlagen onder een pannen zadeldak met een laadvenster aan de voorgevel.

Predikherenstraat 3 (Leuven)
In kern zeker tot de 18de eeuw opklimmend dubbelhuis dat in oorsprong vier traveeën, twee bouwlagen en een mezzanino onder een zadeldak had, en zijn huidige uitzicht kreeg na 1864.

Burgerhuis in rococostijl

Predikherenstraat 11 (Leuven)
Goed bewaard breedhuis uit het derde kwart van de 18de eeuw.

Geheel van twee burgerhuizen

Predikherenstraat 13-15 (Leuven)
Geheel van twee als gespiegelde enkelhuizen opgevatte breedhuizen van drie traveeën en drie verkleinende bouwlagen onder een doorlopend pannen zadeldak, met vermoedelijk 18de-eeuwse kernen en classicistische lijstgevels uit 1838.

Hoekhuis

Brusselsestraat 51 (Leuven)
In 1845 opgetrokken hoekwoning van drie bouwlagen onder een pannen zadeldak, met twee traveeën aan de Brusselsestraat, een afgeschuinde hoektravee en zes traveeën aan de Predikherenstraat.

Hoekhuis van 1876

Brusselsestraat 53, Predikherenstraat 2 (Leuven)
Hoekwoning, in 1876 gebouwd ter vervanging van een ruime vakwerkwoning en in 1894 verenigd met het aanpalende pand in de Predikherenstraat.

Laatgotische burgerhuizen

Predikherenstraat 12-14 (Leuven)
Gespiegelde diephuizen van drie traveeën en drie bouwlagen onder schilddaken, met tot de 16de eeuw opklimmende kernen, en verankerde lijstgevels die in 1912 in neoclassicistische stijl aangepast werden.

Neoclassicistische stadswoning

Predikherenstraat 1A (Leuven)
Breedhuis met enkelhuisopstand dat zijn huidige uitzicht kreeg in 1864, toen de oudere, twee bouwlagen hoge kern met één verdieping verhoogd werd en de gevel in neoclassicistische stijl aangepast werd.

Peltzcollege

Predikherenstraat 10 (Leuven)
De woning waarin vroeger het college was ondergebracht is opgetrokken op een rechthoekig perceel dat ten westen reikt tot aan de percelen van het cultureel centrum Romaanse Poort.

Stadswoning Het Live Vruacken

Predikherenstraat 5-7 (Leuven)
Vermoedelijk vroeg-18de-eeuws breedhuis dat door Meulemans aangeduid wordt als Het Live Vruacken, wellicht omwille van de rondboognis waarin tot voor kort een Mariabeeld stond.

Stadswoningen

Predikherenstraat 4-8, 17-21 (Leuven)
Enkelhuizen van twee à drie traveeën en twee à drie verkleinende bouwlagen onder zadeldaken, met bepleisterde, al dan niet verankerde lijstgevels in sober classicistische stijl.