Dorpskom Sint-Pauwels

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen

Beschrijving

De dorpskom van Sint-Pauwels wordt bepaald door een driehoekige met gras begroeide en beboomde dries. Ten noorden liggen onder andere de parochiekerk Sint-Paulus, het kerkplein, de pastorie en de Roomanmolen.

ruimtelijk-structurerende waarde

Bakkersdreef, Beekstraat, Brouwershof, Dries, Ettingestraat, Gentstraat, Herdershof, Heuldonk, Hof ter Vierschaar, Klapdorp, Kruisputwegel, Meulenberg, Pastorijstraat, Pastorijwegel, Potterstraat, Schoolwegel, Wallenhof, Zandstraat (Sint-Gillis-Waas)

Is de omvattende vaststelling van

Boerenburgerhuis

Potterstraat 10 (Sint-Gillis-Waas)
Achter de rooilijn staand boerenburgerhuis met ruime voortuin. Dubbelhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, in het tweede tot derde kwart van de 19de eeuw te dateren.

Brouwerij de Waepenaert

Klapdorp 8 (Sint-Gillis-Waas)
Brouwerij, circa 1884 opgericht en circa 1948 stopgezet en bestaande uit aan de straat gelegen woonhuis en achterin gelegen dienstgebouwen. Alleenstaand burgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met haakse vleugel rechts met trapgevel van 1900. Kleine voortuin met gietijzeren hek op arduinen sokkel.

Potterstraat 21 (Sint-Gillis-Waas)
Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Bakstenen lijstgevel geritmeerd door witte muurbanden en dito aanzet- en sluitsteen boven de getoogde vensters. Rechthoekige deur in arduinen omlijsting met hoge neuten, op de latei 1907 gedateerd.

Potterstraat 4 (Sint-Gillis-Waas)
Rijhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Gedecapeerde lijstgevel op hoge arduinen sokkel.

Potterstraat 2 (Sint-Gillis-Waas)
Dorpswoning van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak Verankerde baksteenbouw; licht verhoogde begane grond op cementplint. Behouden rechthoekige arduinen deuromlijsting met kraallijst, bewerkte bovendorpel (guirlandes), tussendorpel met jaartal 1789.

Beekstraat 8 (Sint-Gillis-Waas)
Alleenstaand huis van vijf traveeën onder zadeldak voorzien van een centraal dakvenster met rechthoekige lichtopening, in de 18de eeuw te dateren.

Potterstraat 16 (Sint-Gillis-Waas)
Dorpswoning van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Dorpswoningen

Potterstraat 22-26 (Sint-Gillis-Waas)
Dorpswoningen respectievelijk twee en drie traveeën en één bouwlaag afgedekt door een doorlopend zadeldak, uit derde kwart negentiende eeuw.

Hoekhuis

Zandstraat 2 (Sint-Gillis-Waas)
Hoekhuis met gedecapeerde lijstgevel van twee + twee traveeën en twee bouwlagen onder afgesnuit zadeldak, voorzien van een dakkapel boven de linker zijgevel, uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Hof ter Vierschaar

Gentstraat 33, 33A (Sint-Gillis-Waas)
Oorspronkelijk volledig omwald hof. Ruim met gras begroeid voorerf. Dubbelhuistype uit de eerste helft van de 17de eeuw met verankerde bakstenen voorgevel van vijf traveeën en één bouwlaag. Haaks op het woonhuis, bakstenen dwarsschuur onder afgewolfd zadeldak, met een centrale, rondbogige wageningang.

Omwalde pastorie met neogotische kapel en tuin

Pastorijstraat 7 (Sint-Gillis-Waas)
De bakstenen pastorie met tuin uit de 19de eeuw is gelegen op een omwalde site die vermoedelijk teruggaat tot de 16de eeuw. De grachten rondom de pastorie zijn nog intact en worden gemarkeerd door bomenrijen. Het pand bestaat uit vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. Langs beide zijden werden aanbouwsels opgetrokken van één travee en één bouwlaag onder een lessenaarsdak. Net buiten de wal werd in 1884 een neogotische kapel van één travee breed en drie traveeën diep opgetrokken.

Roomanmolen met molenaarswoning

Beekstraat 10, Pastorijwegel 16 (Sint-Gillis-Waas)
De Roomanmolen of voorheen Gelaagmolen is een stenen koren- en oliewindmolen van het type bovenkruier (stellingmolen), gebouwd in 1847 door koopman Pieter Paul Persoon-Rollier. Aan de straatzijde bevindt zich het molenhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw.