Burgerhuis: rechterdeel

Gebouwen in Brugge

Het rechterdeel, nummer 34, van het burgerhuis te Brugge, is beschermd als monument.

Het pand is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een pand met opeenvolgende sociaal-culturele functies zoals kazerne, militair hospitaal, broodbakkerij en woonhuis.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een bouwhistorisch belangrijk pand met een kern die teruggaat tot de 15de eeuw af te lezen van de bewaarde moerbalken en de dakconstructie bestaande uit een sporenkap op schaargebinte. De voorgevel is het resultaat van een verfraaiende restauratie in 1942, waarbij vooral veel aandacht werd besteed aan de uitwerking van de gootlijst met korfboogfries aanzettend op fraai gesculpteerde figuratieve consolestenen.

Ganzenstraat 34-38 (Brugge)
Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen); één pittoreske dakkapel. Oude 16de-eeuwse(?) kern. Huidig uitzicht resultaat van consoliderende restauratiewerken in 1997 naar ontwerp van architect P. Godderis (Brugge).