Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kasteel Hof ter Bruggen en omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 14-01-1993 tot heden
ID: 1437   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/1437

Besluiten

Hof ter Bruggen en kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand
definitieve beschermingsbesluiten: 14-01-1993  ID: 2464

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht betreft het kasteeldomein Hof ter Bruggen en de omgeving, met onder meer het kasteel en de kasteelhoeve, een kapelletje, een hoeve en twee dreven. Het kasteel, de bijgebouwen en de rechthoekige omwalling zijn als monument beschermd, evenals de kapel Onze-Lieve-Kapel van Bijstand.


Waarden

Hof ter Bruggen, Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand en de onmiddellijke omgeving is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

-

wetenschappelijke waarde

in casu landschappelijke waarde

artistieke waarde

in casu beeldbepalende waarde


Aanduiding van

Is de bescherming van

Kasteeldomein Hof ter Bruggen

Oudebaan 43, 43A, 43B (Kortenberg)
Belangrijk ensemble met kasteel, kapelletje en hoeve. Middeleeuwse nederzetting, vermeld sinds de 12de eeuw. Omgracht domein met voorheen volledig afgesloten binnenhof.

Is de omvattende bescherming van

Hoeve

Oudebaan 34 (Kortenberg)
Middelgrote hoeve met afzonderlijk woonhuis en aanhorigheden opgesteld rondom de binnenplaats. Woonvleugel opgetrokken uit zandstenen breuksteen; in de omheiningsmuur rondbooginrijpoort, gedateerd 1729.


Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Goeden Bijstand

Oudebaan zonder nummer (Kortenberg)
Fraai zandstenen barokgebouwtje gedateerd 1655. Steekboognis geflankeerd door Ionische zuilen rustend op voetstukken en consoles. ze schragen een gekornist hoofdgestel bekroond met een gebroken fronton.


Kasteelhoeve

Oudebaan 59 (Kortenberg)
Bak- en zandstenen constructie uit 1732, met woonhuis met twee verdiepingen en zadeldak. Vrijwel gaaf bewaarde omheiningsmuur van zandsteen in groot verband.