Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kasteel Hof ter Bruggen en omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Hof ter Bruggen en kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht betreft het kasteeldomein Hof ter Bruggen en de omgeving, met onder meer het kasteel en de kasteelhoeve, een kapelletje, een hoeve en twee dreven. Het kasteel, de bijgebouwen en de rechthoekige omwalling zijn als monument beschermd, evenals de kapel Onze-Lieve-Kapel van Bijstand.

Waarden

Hof ter Bruggen, Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand en de onmiddellijke omgeving is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

in casu landschappelijke waarde

in casu beeldbepalende waarde

Kasteeldomein Hof ter Bruggen

Oudebaan 43, 43A-B (Kortenberg)
Belangrijk ensemble met kasteel, kapelletje en hoeve. Middeleeuwse nederzetting, vermeld sinds de 12de eeuw. Omgracht domein met voorheen volledig afgesloten binnenhof.

Is de omvattende bescherming van

Oudebaan 34 (Kortenberg)
Middelgrote hoeve met afzonderlijk woonhuis en aanhorigheden opgesteld rondom de binnenplaats. Woonvleugel opgetrokken uit zandstenen breuksteen; in de omheiningsmuur rondbooginrijpoort, gedateerd 1729.

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Goeden Bijstand

Oudebaan (Kortenberg)
Fraai zandstenen barokgebouwtje gedateerd 1655. Steekboognis geflankeerd door Ionische zuilen rustend op voetstukken en consoles. ze schragen een gekornist hoofdgestel bekroond met een gebroken fronton.

Kasteelhoeve

Oudebaan 59 (Kortenberg)
Bak- en zandstenen constructie uit 1732, met woonhuis met twee verdiepingen en zadeldak. Vrijwel gaaf bewaarde omheiningsmuur van zandsteen in groot verband.

Silsombos

Veltem-Beisem (Herent), Kampenhout, Nederokkerzeel (Kampenhout), Erps-Kwerps (Kortenberg)
Het gebied Silsombos is gelegen ten oosten van Kortenberg en strekt zich van west naar oost uit vanaf de dorpskernen van Erps en Kwerps tot en met de vallei van de Molenbeek nabij Veltem. Naar het noorden reikt het gebied tot bij het gehucht Relst met het kasteel Ter Loonst. Centraal in de ankerplaats ligt Silsombos, met daarbij het neoclassistische kasteel en park van Wilre en neotraditionele kasteel en park van Ter Balk, beiden met middeleeuwse kern. Centraal door het gebied loopt de vallei van de Molenbeek. De twee bij elkaar geleden dorpskernen Erps en Kwerps, zijn opvallend.