Chalet de l'Amitié

Chalet de l'Amitié

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de Chalet de l'Amitié, een voormalige rentmeesterswoning en jachthuis, met inbegrip van de landelijke site met hopast, het achterliggende begraasde erf, de doornhaag en de resten van de boomgaard.

Châlet de l'Amitié is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde: Deze voormalige rentmeesterswoning en jachthuis, opgetrokken rond 1900 in opdracht van de barons Goffinet, raadgevers van de Koning Leopold II en grondbezitters in deze bosrijke streek, geeft ons een beeld van de sociaal-economische structuren van voor de Eerste Wereldoorlog.
De waarde van deze gaaf bewaarde 19de-eeuwse, landelijke site met beeldbepalende ligging op de hoek bij de Barlebuizestraat en de Canadaweg ligt onder meer vervat in de volgende elementen: het aan de straat gelegen woonhuis met voorliggende gietijzeren hek, het schuurtje opgetrokken uit stijl- en regelwerk met houten plankenbeschieting, de hopast, het achterliggende begraasde erf, de doornhaag en de resten van de boomgaard.
Het boerenhuis, opgetrokken in een eclectische bouwtrant, is architectuurhistorisch waardevol. Het betreft een interessant en gaaf bewaard component van het landelijke, 19de-eeuws patrimonium. Typerend zijn het wisselend gebruik van gele en rode baksteen; het verzorgde houtwerk cf. de overstekende dakrand op uitgewerkte schoorstukken, het omlopend balkon, de sierlijstjes, de kruisramen en de deurvensters op de verdieping. Binnenin wordt het woonhuis gekenmerkt door een behouden indeling en de gaaf bewaarde, doch sobere interieurelementen zoals de cementtegelvloeren, de sokkellambriseringen, de deuren, de houten trap en de dito schouw.

Chalet de l'Amitié

Leeuwerikstraat 8 (Vleteren)
Aan de rand van het bos gelegen hoeve en voormalige jagersherberg, uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Eclectische bouwtrant verwijzend naar de gelijktijdige stationsarchitectuur, tevens kaderend in het geheel van de esthetische ingrepen van de lokale landadel van het kasteel De Lovie in Proven.