Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Bisschophoek

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Bisschopshoek

Beschrijving

De kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Bisschophoek, gelegen bij de erftoegang van de hoeve, is beschermd als monument. De bescherming omvat de kapel en twee lindebomen.

Waarden

De zogenaamde kapel van de Bisschopshoek is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
De kapel vormt een oud voorbeeld binnen de typologie van de landelijke kapellen. De literatuur laat de kapel opklimmen tot circa 1750 of tot circa 1806. In elk geval is de kapel reeds aangeduid op het primitief kadasterplan van circa 1835. Kapellen uit de tweede helft van de 18de eeuw of de eerste helft van de 19de eeuw zijn vrij zeldzaam. De vrij grote kapel op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in een erg verzorgde baksteenbouw: spitsbogige muuropeningen, het portaal is gevat tussen sierlijke pilasters, de voorgevel is afgewerkt met een aandak. Het eenvoudige altaar is vooraf gegaan door een kleine bidruimte.
De witgeschilderde kapel onder pannen zadeldak wordt beschaduwd door twee oude lindebomen, een typisch element voor kapellen in het landelijk gebied.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een kapel die door haar ligging bij een vroegere erftoegang aan een bocht van de weg, van ver zichtbaar is en dus erg beeldbepalend voor het landelijk gebied. De beschaduwende lindebomen en de witgeschilderde baksteenbouw zorgen ervoor dat de kapel een bakenfunctie vervult. De kapel is belangrijk voor de geschiedenis en de herkenbaarheid van het gehucht Bisschopshoek.

volkskundige waarde

De oprichting van de kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van de Bisschopshoek is een uiting van volksdevotie. De goed onderhouden kapel getuigt van een levendige volksdevotie.

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Bisschophoek met opgaande lindes

Hovaerestraat (Koekelare)
Kapel op rechthoekige plattegrond, 19de-eeuws uitzicht. Witgeschilderde baksteenbouw op gepekte plint onder zadeldak en beschaduwd door twee lindes.