Hoeve: boerenwoning

Boerenwoning

Beschrijving

De boerenwoning bij de hoeve te Watou (Poperinge) is beschermd als monument. De bescherming omvat de langgestrekte boerenwoning bestaande uit een stal- en woongedeelte. In hetzelfde beschermingsbesluit werd de hoeve samen met haar onmiddellijke omgeving beschermd als dorpsgezicht. De boerenwoning maakt eveneens deel uit van de bescherming als dorpsgezicht.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt:
"om historische en artistieke reden, als enig gedateerd 18de-eeuwse hoevetje in stijl- en regelwerk."

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000510, Spaarpotweg 2 - hoeve (M. Goossens, 1985).

Het boerenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Spaarpotweg 2 (Poperinge)
Oorspronkelijk omwald hoevetje met losse, lage bestanddelen rondom een deels met grint bedekt, deels met gras begroeid erf, met een boerenhuis uit 1758.