Beschermd monument

Belgische militaire begraafplaats

Beschermd monument van tot heden

ID
14386
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14386

Besluiten

Belgische militaire begraafplaatsen
definitieve beschermingsbesluiten: 28-07-2008  ID: 4537

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de Belgische militaire begraafplaats van Westvleteren.Waarden

Belgische militaire begraafplaats van Westvleteren is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde: Aanvankelijke Franse militaire begraafplaats, aangelegd met doden uit de sector Boezinge in de herfst van 1914. Vanaf 1915 Belgische militaire begraafplaats langs een medische evacuatielijn gelegen, met doden die gestorven waren in een nabijgelegen medische post. In 1922 trok de 3de IJzerbedevaart naar Westvleteren, naar het graf van 'IJzersymbool' Renaat De Rudder. Hier lagen ook de gebroeders Van Raemdonck begraven, die met de waal Fiévez en met Renaat De Rudder in 1932 werden bijgezet in de crypte van de IJzertoren.

historische waarde

historische, in casu architectuurhistorische en artistieke waarde: Typische kenmerken van Belgische militaire begraafplaatsen, zoals de aanwezigheid van een vrij imposante voormuur, de afwisseling van grasperken met paden uit steenslag, de aanwezigheid van een religieus gedenkteken (calvariekruis) en van een vlaggenmast.

sociaal-culturele waarde

Innoverende wijze van begraven in oorlogstijd.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Belgische militaire begraafplaats Westvleteren

St.-Maartensstraat (Vleteren)
Belgische militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog. De begraafplaats met rechthoekige plattegrond kan betreden worden via een smeedijzeren hek, gevat tussen twee hardstenen pijlers. De graven staan in dubbele rijen, rug aan rug opgesteld. Tegen de noordoostelijke muur staat een calvariekruis onder een grote opgaande boom.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.