Britse militaire begraafplaats Dozinghem Military Cemetery

Britse militaire begraafplaatsen

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de Britse militaire begraafplaats Dozinghem Military Cemetery met inbegrip van het toegangspad vanuit de Leeuwerikstraat.

Waarden

Britse militaire begraafplaats Dozinghem Military Cemetery met toegangspad is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke en historische, in casu architectuurhistorische waarde: Deze begraafplaats is ontworpen door R. Blomfield en N.A. Rew. Het 'Cross of Sacrifice' en de 'Stane of Remembrance' zijn op een centrale as geplaatst. Het schuilgebouw uit rode baksteen en witte natuursteen bevat een zadeldak, gebroken fronton en rondbogige doorgang. De perken zijn vrij systematisch aangelegd en worden getooid met bloemperken, struiken, berken, essen, hemelbomen en eiken. Vooral de ligging in bosrijk gebied bepaalt de bijzonder rustige sfeer op de begraafplaats.

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde: Deze begraafplaats is ontstaan bij 'casualty clearing stations', (veldhospitalen) die er naar aanleiding van de Derde Slag bij Ieper (najaar 1917) ingericht werden. De begraafplaats werd gebruikt tot het voorjaar van 1918 (Duits Lente-Offensief). In de periode juni-oktober 1918 werden er nog 118 Belgen begraven, maar deze werden later verwijderd. Nu liggen er 3.239 doden uit de Eerste Wereldoorlog. Er werden ook nog 73 Britten uit de Tweede Wereldoorlog (mei - juni 1940) begraven.

Dozinghem Military Cemetery

Leeuwerikstraat (Vleteren)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog, naar ontwerp van R. Blomfield en N.A. Rew. De begraafplaats is afgebakend met een haag en kan betreden worden via een smeedijzeren hekken. De begraafplaats bevat een 'Cross of Sacrifice', een 'Stone of Remembrance', een bakstenen schuilgebouw en 17 perken met witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.