Britse militaire begraafplaats Dozinghem Military Cemetery

Beschermd monument van 22-01-2009 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Vleteren
Deelgemeente Westvleteren
Straat Leeuwerikstraat
Locatie Leeuwerikstraat zonder nummer (Vleteren)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33041/702.1
  • DW002416
  • OW002862

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Britse militaire begraafplaats Dozinghem Military Cemetery

Leeuwerikstraat zonder nummer, Vleteren (West-Vlaanderen)

Het ontwerp van de begraafplaats is van de hand van R. Blomfield (hoofdarchitect) en N.A. Rew (uitvoerend architect).

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de Britse militaire begraafplaats Dozinghem Military Cemetery met inbegrip van het toegangspad vanuit de Leeuwerikstraat.

Waarden

Britse militaire begraafplaats Dozinghem Military Cemetery met toegangspad is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde: Deze begraafplaats is ontstaan bij 'casualty clearing stations', (veldhospitalen) die er naar aanleiding van de Derde Slag bij Ieper (najaar 1917) ingericht werden. De begraafplaats werd gebruikt tot het voorjaar van 1918 (Duits Lente-Offensief). In de periode juni-oktober 1918 werden er nog 118 Belgen begraven, maar deze werden later verwijderd. Nu liggen er 3.239 doden uit de Eerste Wereldoorlog. Er werden ook nog 73 Britten uit de Tweede Wereldoorlog (mei - juni 1940) begraven.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke en historische, in casu architectuurhistorische waarde: Deze begraafplaats is ontworpen door R. Blomfield en N.A. Rew. Het 'Cross of Sacrifice' en de 'Stane of Remembrance' zijn op een centrale as geplaatst. Het schuilgebouw uit rode baksteen en witte natuursteen bevat een zadeldak, gebroken fronton en rondbogige doorgang. De perken zijn vrij systematisch aangelegd en worden getooid met bloemperken, struiken, berken, essen, hemelbomen en eiken. Vooral de ligging in bosrijk gebied bepaalt de bijzonder rustige sfeer op de begraafplaats.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.