Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoeve met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Boerenwoning

Beschrijving

De hoeve te Watou (Poperinge) is samen met haar onmiddellijke omgeving beschermd als dorpsgezicht. De bescherming omvat alle hoevegebouwen en hun onmiddellijke omgeving bestaande uit een moestuin, een boomgaard, de restanten van de oorspronkelijke omwalling en een omhaagde weide. In hetzelfde beschermingsbesluit werd de langgestrekte boerenwoning bestaande uit een stal- en woongedeelte beschermd als monument. Deze boerenwoning maakt eveneens deel uit van de bescherming als dorpsgezicht.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt:
"gezien de gaafheid van de site."

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000510, Spaarpotweg 2 - hoeve (M. Goossens, 1985).

Waarden

De hoevegebouwen rond het erf met omgevende bestanddelen met name, de moestuin, de boomgaard, de rest van de omwalling en de omhaagde weide, zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang.

Spaarpotweg 2 (Poperinge)
Oorspronkelijk omwald hoevetje met losse, lage bestanddelen rondom een deels met grint bedekt, deels met gras begroeid erf, met een boerenhuis uit 1758.