Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoeve Het Noordhof: weilanden en oprijlaan

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Hoeve Noordhof met omgeving

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht omvat de omgeving van de historische hoeve zogenaamd het Noordhof, namelijk de erfoprit en de huisweiden met de perceelsgracht en perceelsrandbeplantingen. De recente rundveestal/loods is niet beschermd, maar het perceel waarop de loods gelegen is, is wel volledig beschermd aangezien het inherent deel uitmaakt van de historische structuur. De historische hoeve met erftoegang, de omwallingen en de opperhof-/neerhofstructuur is als monument beschermd.

Waarden

Omgeving van de historische hoeve zogenaamd het Noordhof, zijnde de erfoprit en de huisweiden met perceelsgrachten en perceelsrandbeplantingen is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu cultuurhistorische waarde: de gaaf bewaarde huisweiden vormen de historische omgeving van de hoeve: de huisweiden met historisch permanente graslanden bewaren de perceels- en grachtstructuur, de perceelsrandbeplantingen en de oorspronkelijke toegangsweg. De hoeve en omgeving is tevens gelegen in de relictzone IJzervallei op de Landschapsatlas van het Vlaams gewest.
de hoeve met omgevende huisweiden is historisch één van de weinige hoeves in de IJzerbroeken tussen de IJzer en de Boezingegracht. De bewaring van zowel de opperhof-/neerhofstructuur als van de omgevende huisweiden vormt een uniek gegeven dat de historische hoeve-uitbating erg leesbaar maakt.

historische waarde

de gaaf bewaarde huisweiden vormen de directe visuele omgeving van de historische hoeve zogenaamd het Noordhof. De omgevende huisweiden zijn reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), aldus is er sprake van historisch permanent graslandgebruik. Dit historisch graslandgebruik ging voor een aantal percelen gepaard met een boomgaard.
de erfoprit vormt een belangrijke omgevingswaarde voor de hoeve, het tracé ervan is ongewijzigd sinds de opname op de Ferrariskaart (1770-1778). Het laatste schuinafgebogen stukje van de erfoprit is omgeven door de mee in dit voorstel opgenomen huisweiden en leidt naar het neerhof alwaar de overgang naar het erf gemarkeerd wordt door twee erfpijlers en de erfoprit als het ware doorloopt in gekasseide paden naar de nutsgebouwen. Mogelijk was de erfoprit oorspronkelijk gekasseid naar analogie met de kasseistroken op het erf.

Hoeve Het Noordhof

Veurnestraat 36 (Vleteren)
Historische hoeve (aangeduid op de Ferrariskaart 1770-1778), voormalige zetel van heerlijkheid Ten Broucke Gelegen ten westen van de Boezingegracht en aan de rand van de broeken.