Opgaande es als grensboom

Gewone es

Volgens ‘de criteria voor de bescherming als monument van het belangrijkste gekende houtig erfgoed in Vlaanderen’ wordt een cirkelvormige zone met een straal van 29 meter rondom de gewone es (9 meter kruinstraal plus standaard 20 meter) mee opgenomen in de bescherming.

Waarden

De gewone es (Fraxinus exelsior), met inbegrip van een cirkelvormige zone met een straal van 29 meter rond de boom, is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

De gewone es werd aangeplant op de grens van de gemeenten Asse en Merchtem als grensboom om de ingewikkelde grens tussen beide gemeenten vast te leggen.

artistieke waarde

Hij vormt een belangrijk beeldbepalend object in de ruime omgeving dat mede ondersteund wordt door zijn omvang en mooie representatieve vorm.

Kobbegem (Asse)
De gewone es (Fraxinus exelsior) bevindt zich op een kruispunt van wegen op de grens van de gemeenten Asse (deelgemeente Kobbegem) en Merchtem (deelgemeente Hamme). Hij werd aangeplant als grensboom om de ingewikkelde grens tussen beide gemeenten vast te leggen. Deze 15 meter hoge boom heeft een stamomtrek van 3,20 meter op 1,50 meter hoogte en een maximale kroondiameter van 18 meter (opname in 2009). De gewone es is een belangrijk beeldbepalend object in de ruime omgeving en vertoont een representatieve vorm voor de soort. Als baken heeft deze boom een ruimtelijk-structurerende functie.