Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoeve Monnikhof en Steenhoeve met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Monnikhof en Steenhoeve met omgeving

Beschrijving

Het gehucht Houtem, met de Sint-Antoniuskerk en de twee historische hoeven Monnikenhof en Steenhoeve, is beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

Het Monnikhof en de Steenhoeve met hun omgeving zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Is de omvattende bescherming van

Hoeve Monnikhof

Haesendonckstraat 62 (Vilvoorde)
Heden nog gedeeltelijk omgracht, 18de-eeuws gesloten hoevecomplex met poortgebouw, bijkomende stallen en wagenhuis uit de 19de eeuw en monumentale langsschuur geregistreerd in 1905.

Monument der Gesneuvelden

Haesendonckstraat (Vilvoorde)
Oorlogsmonument in de vorm van een arduinen obelisk met lauwerkrans en opschrift, opgericht in het najaar 1919.

Parochiekerk Sint-Antonius

Trekelsstraat (Karel) 48 (Vilvoorde)
Eenvoudig, georiƫnteerd zaalkerkje van 1775, met ingebouwde westtoren onder ingesnoerde leien naaldspits, omhaagd, omringend kerkhof, heden buiten gebruik en met gras begroeid.

Steenhoeve

Haesendonckstraat 81 (Vilvoorde)
Heden U-vormig ingeplant achttiende-eeuws hoevecomplex bestaande uit een woonhuis, stal en schuur, na de Eerste Wereldoorlog restauratie van hoofdtoegang en heraangeleg poel op de binnenplaats.