Burgerhuis Huys van de Vrouwe van Spagne

Beschermd monument van tot heden (voorlopige opheffing)

Huys van de Vrouwe van Spagne
voorlopige opheffingsbesluiten: 14-03-2024  ID: 15316

Huys van de Vrouwe van Spagne, Huis de Munter, College de Hoge Heuvel en domein 's Sestich

Het burgerhuis 'Huys van de Vrouwe van Spagne' of 'Huis Bergmans', is beschermd als monument.

Op 14 maart 2024 werd de bescherming als monument van het burgerhuis 'Huys van de Vrouwe van Spagne' voorlopig opgeheven omwille van het algemeen belang. Door langdurige leegstand voor de bescherming in 1986, renovatiewerken in 1990 en de latere omvorming tot meerdere woonentiteiten zijn de erfgoedwaarden aangetast en niet langer toereikend voor een bescherming als monument op Vlaams niveau.

Waarden

Het huys van de Vrouwe van Spagne of huis Bergmans is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Naamsestraat 67 (Leuven)
In zijn oorspronkelijke vorm, deel van een L-vormig complex in zogenaamde bak- en zandsteenstijl, dat samen met het aanpalende pand nummer 65 deel uitmaakte van de beschermde site van het goed van ’t Sestich.