Belgische militaire begraafplaats

Belgische militaire begraafplaatsen

De bescherming als monument omvat de Belgische militaire begraafplaats van Houthulst.

Waarden

Belgische militaire begraafplaats van Houthulst is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

historische, in casu architectuurhistorische en artistieke waarde: Begraafplaats ontworpen door architecten Blondeau en Moreau van de Dienst Militaire Grafsteden in Brugge, aangelegd in de vorm van een zespuntige ster, met monumentale voormuur, symmetrische aanleg van de perken, afwisseling van grasperken met kiezelpaden, de centrale plaats van de vlaggenmast, ... Door haar ligging tegen het Vrijbos heeft deze begraafplaats een hoge landschappelijke waarde.

historische waarde

in casu militair-historische waarde en historische context: Verzamelbegraafplaats, bijna volledig in het teken van het Bevrijdingsoffensief: bijna 1200 van de 1723 doden zijn omgekomen tijdens dit offensief, vooral op 28 en 29 september 1918. Aangelegd in het Vrijbos, waarin een Duits bolwerk ingericht was dat op 28 september 1918 veroverd kon worden. Achteraan liggen 81 Italianen die als krijgsgevangene door de Duitsers verplicht tewerkgesteld waren.

sociaal-culturele waarde

Innoverende wijze van begraven in oorlogstijd.
Vermoedelijk de drukst bezochte Belgische militaire begraafplaats, o.m. opgenomen in het netwerk van 'Oorlog en Vrede in de Westhoek'. Er worden op de begraafplaats regelmatig herinneringsplechtigheden georganiseerd, in de omgeving staan vele gedenktekens ter herinnering aan het Bevrijdingsoffensief.

Belgische militaire begraafplaats Houthulst

Poelkapellestraat (Houthulst)
Belgische militaire begraafplaats, gelegen aan de rand van het "Bos van Houthulst". De begraafplaats is aangelegd in de vorm van een zespuntige ster. De voormuur wordt gekenmerkt door pilasters, arduinen balustrades, twee massieve pijlers en een smeedijzeren hek. Achteraan is er een perk met Italiaanse graven. Het geheel wordt getooid met opgaande bomen en bloemperken.