Lourdesgrot op een Duitse betonnen schuilplaats

Oorlogsmonumenten, Lourdesgrot, standbeeld en restanten van de Epernon-bunker

De bescherming als monument omvat de Lourdesgrot op de Duitse betonnen schuilplaats.

Waarden

Lourdesgrot op Duitse betonnen schuilplaats is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

historische waarde, in casu historische context en sociaal-culturele waarde: Als zijnde een voorbeeld van een zogenaamde 'Lourdesgrot', d.w.z. een grot je dat gebouwd is met 'abristenen' en toegewijd is aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Na beide wereldoorlogen nam de Mariacultus een hoge vlucht. Gedenktekens werden veelvuldig aan Maria toegewijd en overal verschenen er kapelletjes ter ere van Maria. Een variante op deze kapelletjes zijn de zogenaamde 'Lourdesgrotten', die opgebouwd zijn met brokstukken van vernielde betonnen schuilplaatsen.
De 'Lourdesgrot' van Klerken valt op in het landschap, daar ze opgericht is in een weide, op een Duitse betonnen schuilplaats uit de Eerste Wereldoorlog. De oprichting van het grot je is een privé-initiatief uit 1934 van Mevrouw Armand van de Kerckhove d'Haliebast, ter herinnering aan haar zoon die tijdens 'den Grooten Oorlog' omgekomen is.

Als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma.

Lourdesgrot op Duitse militaire post

Zarrenstraat (Houthulst)
Duitse betonnen militaire post uit de Eerste Wereldoorlog, waarop in 1934 een Lourdesgrot uit 'abristenen' werd gebouwd ter herinnering aan de oorlog.