Beschermd monument

Pastorie Sint-Gertrudisparochie

Beschermd monument van tot heden

ID
14438
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14438

Besluiten

Pastorie Sint-Gertrudisparochie
definitieve beschermingsbesluiten: 05-03-2012  ID: 4998

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De voormalige pastorie is beschermd als monument.



Waarden

De voormalige pastorie is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

De pastorie behoort samen met de Sint-Gertrudiskerk tot het religieuze centrum van de parochie. Samen met het gemeentehuis en de gemeenteschool behoort dat religieuze centrum tot de historisch gegroeide dorpskern en het collectieve geheugen van de dorpsgemeenschap.
De neogotische pastorie van 1861-1868 kadert binnen de modernisering van het dorp, dit samen met de neoromaanse kerk van 1841-1848, de gemeenteschool van circa 1873 en het gemeentehuis van circa 1922. Ook de elektriciteitscabine uit de jaren 1920 behoort tot deze modernisering.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een pastorie in het dorpscentrum van Bovekerke, die een plaats inneemt binnen de evolutie en de typologie van de pastoriebouw. De dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen is typisch voor de 19de eeuw. Dat er in de jaren 1860 een nieuwe pastorie wordt gebouwd getuigt van de grote opbloei van het parochiaal leven in die periode, het bouwjaar 1868 is aangegeven in een gevelsteen in de achtergevel, opgevat als een chronogram.
Als zijnde een nieuwe pastorie die in 1868 door de gemeente wordt gebouwd (een gemeentelijke verantwoordelijkheid sinds het concordaat tussen kerk en staat van 1801) in de nabijheid van de neoromaanse Sint-Gertrudiskerk uit de jaren 1840. De pastorie neemt een plaats in binnen het oeuvre van provinciaal architect Pierre Buyck (Brugge, 1805-1877) en getuigt van de neogotische stijlperiode binnen de bouw van pastorieën door deze architect.
De interieurindeling van de pastorie is gedeeltelijk bewaard: centrale gang met rondboog op consoles en de verzorgde houten bordestrap met trappaal en spijlen. De kapstructuur is volledig bewaard, inclusief een houten bebording.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Pastorie Sint-Gertrudisparochie

Werkenstraat 1 (Koekelare)
Vrijstaande pastorie gebouwd in 1861-1868 naar ontwerp van provinciaal architect Pierre Buyck (Brugge, 1805-1877). Werken uitgevoerd door aannemer Napoleon Persyn uit Werken (Kortemark).


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.