Weeuwhof

Geografisch pakket Poperinge

Beschrijving

Het Weeuwhof is beschermd als monument. De bescherming omvat alle woonhuizen, de toegangspoort en het binnenplein met de waterpomp.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt:
"om socio-culturele en cultuurhistorische redenen, als zijnde het enig voorbeeld te Poperinge van een 'Godshuis', ten behoeve van arme weduwen en ongehuwde vrouwen."
"om architectuurhistorische reden, als zijnde een stemmig ensemble uit de tweede helft van de 18de eeuw bestaande uit lage, witte enkelhuisjes grosso modo volgens spiegelbeeldscherm."

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000534, Geografisch pakket Poperinge (S.N., 1987).

Het Weeuwhof is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

cultuurhistorische waarde

sociaal-culturele waarde

in casu architectuurhistorische waarde

Weeuwhof, huizen van caritatieve stichting

Sint-Annaplein 1-2, 5-6, 8-10, 11, 14-23, 25, Sint-Annastraat 5-7 (Poperinge)
Caritatieve stichting onder de bescherming van de Heilige Anna door kanunnik Proventier, verbonden aan het kapittel van Terwaan en Sint-Omaars, en aan het seminarie van Ieper. In 1769 voorzag hij de bouw van 12 huisjes voor arme weduwen en ongehuwde vrouwen. In 1782 volgde een uitbreiding met 9 huisjes geschonken door kanunnik Mazeman, en in 1848 tot 26 huisjes. Tot op heden behouden caritatief karakter.