Herenhuis De Ster

Geografisch pakket Poperinge

Beschrijving

Herenhuis De Ster, dat oorspronkelijk deel uitmaakte van Brouwerij Devos te Poperinge, is beschermd als monument. De bescherming omvat het herenhuis en het achterliggende perceel ten zuiden waar zich de (heden gesloopte) dwarsvleugel bevond.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt:
"om socio-culturele reden als zijnde een behouden voorbeeld van een voormalige brouwerijwoonst uit de 18de eeuw te Poperinge."
"om architectuurhistorische reden, gezien de typisch horizontaal gelede lijstgevel aansluitend bij de lokale bouwtraditie."
"om artistieke reden, gezien het behouden salon op de begane grond."

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000534, Geografisch pakket Poperinge (S.N., 1987).

Waarden

Het herenhuis met koetspoort zogenaamd De Ster is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde

Herenhuis De Ster

Veurnestraat 65 (Poperinge)
Heden alleenstaand herenhuis horend bij de voormalige brouwerij Devos, genaamd De Ster. Het achterliggende brouwerijcomplex werd deels gesloopt en omgebouwd tot meubelzaak. Dubbelhuis met twee bouwlagen van respectievelijk vijf traveeën, in eerste bouwlaag, onder meer een dubbele poorttravee en zes traveeën, in tweede bouwlaag, onder zadeldak. Een fraaie jaarsteen 1767 met voorstelling van ster, tonnen en roervorken is ingewerkt in de gevel.