Gemeentehuis Bovekerke

Het voormalig gemeentehuis van Bovekerke is beschermd als monument.

Waarden

Het voormalig gemeentehuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde het gemeentehuis van Bovekerke dat circa 1922-1923 gebouwd wordt naar ontwerp van de Brugse architect Theo Raison (1869-1937). Deze architect -bekend om zijn regionalistische stijl- speelde tijdens de wederopbouwperiode zowel een belangrijke rol voor de hoevebouw als voor de wederopbouw van landelijke dorpen (rooilijnplannen, bouw van onder meer gemeentehuizen).
Het gemeentehuis illustreert een algemene evolutie in kleine, omwille van de oorlogsschade geadopteerde gemeenten: tijdens de wederopbouwperiode van de jaren 1920 wordt er een gemeentehuis gebouwd, terwijl het gemeentebestuur voor de oorlog vergaderde in een herberg.
De regionalistische stijl van het Bovekerkse gemeentehuis, geïnspireerd op de Brugse traditie, is erg herkenbaar door onder meer de trapgevel en de deur in een geprofileerde tudorboogomlijsting. Deze stijl is enerzijds typisch voor de regionalistische architect Theo Raison, anderzijds speelt deze stijl een rol in het herstel en versteviging van de dorps- en gemeenschapsidentiteit na het leed van de Eerste Wereldoorlog. Theo Raison koppelt functionalisme (een gemeentehuis in plaats van zittingen in een herberg) aan de toepassing van regionalistische stijlelementen.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een gemeentehuis dat na het leed van de Eerste Wereldoorlog (onder meer gedeeltelijk vernietiging van de kerk, van de klassen van de school) het ideale dorpsbeeld moest herstellen of creëren. Het is geen toeval dat het gemeentehuis en de gemeenteschool, beide met een duidelijk opschrift dat de functie aangeeft, naast elkaar gelegen zijn: men wil immers de gemeentelijke functies diensten en onderwijs naast elkaar vestigen als een herkenbare entiteit. Een volwaardig gemeentehuis (in plaats van zittingen in een herberg) wordt gecombineerd met de regionale architectuurtradities.
Zowel het gemeentehuis, de gemeenteschool als de elektriciteitscabine getuigen van de modernisering van het dorp in verschillende periodes. Het gemeentehuis getuigt van de modernisering in de wederopbouwperiode na de Eerste Wereldoorlog

Bovekerkestraat 170 (Koekelare)
Recent omgevormd tot woongelegenheid door het OCMW Koekelare. Dit regionalistisch gebouw uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920 vormt een visueel geheel met de gemeenteschool van circa 1873 in neoclassicistische stijl.