Beschermd monument

Elektriciteitscabine met transformatorhuis

Beschermd monument van tot heden

ID
14445
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14445

Besluiten

Elektriciteitscabine
definitieve beschermingsbesluiten: 05-03-2012  ID: 5001

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De elektriciteitscabine met transformatorhuis is beschermd als monument.



Waarden

De elektriciteitscabine is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een functioneel gebouw, met name een elektriciteitscabine van 1926, dat getuigt van de late elektriciteitsvoorziening in het kleine dorp Bovekerke na de Eerste Wereldoorlog.
Als zijnde een elektriciteitscabine van 1926 opgetrokken in regionalistische stijl met onder meer aandaken en vlechtingen. Enerzijds is deze stijl typisch voor de cabines in de regio Diksmuide-Kortemark-Koekelare waar de West-Vlaamse Elektriciteitsmaatschappij actief was, anderzijds sluit dit qua stijl perfect aan bij het regionalistische gemeentehuis. Functionalisme (elektriciteitscabine met transformatorhuisje) wordt hier gekoppeld aan de toepassing van regionalistische stijlelementen.

industrieel-archeologische waarde

Als zijnde een elektriciteitscabine uit 1926, opgericht door de West-Vlaamse Elektriciteitsmaatschappij, met nog aanwezige porseleinen isolatoren. Deze cabine getuigt van de uitbouw van een distributienetwerk in het begin van de 20ste eeuw en de bijhorende groei en belangrijkheid van de elektriciteitsdistributie in het algemeen.

sociaal-culturele waarde

De elektriciteitscabine getuigt van een functionalisme (een elektriciteitscabine voor een efficiƫnte verdeling van elektriciteit), echter gebaseerd op de bestaande regionale tradities (toepassing van regionalistische stijlelementen).
Zowel het gemeentehuis, de gemeenteschool als de elektriciteitscabine - ingeplant aan de rand van het dorp Bovekerke - getuigen van de modernisering van het dorp in verschillende periodes. De elektriciteitscabine getuigt van de elektriciteitsvoorziening van Bovekerke vanaf de jaren 1920.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Elektriciteitscabine met transformatorhuis

Bovekerkestraat (Koekelare)
Elektriciteitscabine met transformatorhuisje, volgens de literatuur gebouwd in 1926.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.