Hoeve met omgeving

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de hoeve bestaande uit het deels verhard erf met boerenwoning en geïntegreerde paardenstal, de stalling van 1869 ten zuiden van het erf, de dwarsschuur uit 1920 met stalling en wagenhuis ten zuidoosten, de erfpijlers en de omringende huisweide met restant van een omwalling. De lage stalling ten noorden van het erf en de open loods ten zuidwesten maken geen deel uit van de bescherming.

Waarden

De hoeve met boerenhuis, de oude stalling en de oude schuur, het erf, de erfpijlers en de omringende huisweide met restant van omwalling (met uitzondering van de recente lage stalling ten noorden van het erf en de open loods ten zuidwesten):

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een hoeve met huisweide en restant van omwalling in het dorpscentrum van Bovekerke, met een erg beeldbepalende ligging tegenover de kerk. Het gegeven van een hoeve en een huisweide in de kern van het dorp is kenmerkend voor het historisch landelijk karakter van een klein dorp.
Als zijnde een hoeve bestaande uit gaaf bewaarde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken: het boerenhuis met een interessante bouwhistorische evolutie (18de-eeuwse kern, 19de-eeuwse evolutie zie jaarankers 1828 in de zijgevel), de stalling van 1868 (zie jaaraanduiding) en de schuur uit de wederopbouwperiode na de Eerste Wereldoorlog. Het boerenhuis is erg beeldbepalend door het witgeschilderde volume met het gaaf bewaarde houtwerk en de ligging in de huisweide.
De dubbelhuisopstand en de opkamer van het boerenhuis zijn duidelijk afleesbaar in het bewaarde houtwerk van de naar de straat gerichte gevel: centraal de deur met bovenlicht, geflankeerd door telkens twee traveeën met houten, beluikte kruisvensters, links met grote roedeverdeling, rechts de opkamer met kleine roedeverdeling. Ook de links geïncorporeerde paardenstal -deze bevond zich meestal dicht bij het huis- is vanaf de straat direct herkenbaar door de verspringende plattegrond en de dakoverstek op korbelen.
Bewaarde interieurelementen bij het huis zijn onder meer de trappen in grijs gesinterde steentjes, terracottategels in de kelder en de brede schouwmond met bordenplank in de keuken. De twee brede opkamers bevinden zich boven een ruime kelder, gekenmerkt door een geprofileerde moerbalk met kinderbalken en keldervenstertjes met binnenluiken. Ook de kapconstructie is gaaf bewaard. De functie van paardenstal is afleesbaar in de vloer van bakstenen op hun kant, de voederbakken in blauwe hardsteen, de ijzeren ruiven, houten palen van de 'boxen' en in de hoek een gemetselde voederbak.
De koeienstal is een erg verzorgd gebouw van 1868 (zie jaaraanduiding) in gele baksteen in de zijgevel met aandak en muurvlechtingen. De erfgevel is geritmeerd door middel van getoogde staldeurtjes en stalvenstertjes. Rond de stalling zijn de typische stoepen van bakstenen op hun kant bewaard. Binnenin zijn de kenmerkende hardstenen 'slieten' en de kapconstructie gaaf bewaard.
De schuur bij de erfoprit vormt een erg imposant volume, daterend uit de jaren 1920. Ze is typologisch erg herkenbaar als een dwarsschuur met geïncorporeerd dubbel wagenhuis, stalling en kelder. Ook de kapconstructie is gaaf bewaard.

sociaal-culturele waarde

De hoeve met huisweide en restant van omwalling vormt een gaaf bewaarde dorpscontext samen de Sint-Gertrudiskerk, er schuin tegenover gelegen. Het gegeven van een hoeve met huisweide er rond, bewaard gebleven pal in het dorpscentrum in de nabijheid van de kerk is erg uitzonderlijk. Er is een duidelijke visuele link tussen de kerkomgeving en de huisweide. Bij het binnenrijden van het dorp krijgt men een staalkaart van landelijke architectuur en een huisweide.

Werkenstraat 2 (Koekelare)
19de-eeuwse hoeve gelegen in een weide, schuin tegenover (ten zuidwesten van) de Sint-Gertrudiskerk gelegen. Erfoprit met bakstenen hekpijlers uit de jaren 1920.