Beschermd monument

Sint-Stanislascollege

Beschermd monument van tot heden

ID
14450
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14450

Besluiten

Geografisch pakket Poperinge
definitieve beschermingsbesluiten: 26-01-1987  ID: 2280

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Het Sint-Stanislascollege te Poperinge is beschermd als monument. De bescherming omvat het oorspronkelijke herenhuis dat in 1832 door de school in gebruik werd genomen en de uitbreiding van van deze woning in 1855, gelegen aan het Burgemeester Bertenplein.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: ''Het Stanislascollege is historisch waardevol omwille van zijn voorgeschiedenis, als zijnde de voortzetting van de vroegere Latijnse school vanaf 1657 tot 1796 gevestigd in het Recolettenklooster in de Gasthuisstraat. In 1832 werd het opnieuw gestarte college gehuisvest in het herenhuis, Burgemeester Bertenplein nummer 32.

Het Sint-Stanislascollege is architecturaal waardevol, als zijnde een goed voorbeeld van een classicistisch herenhuis van 1786 met bakstenen pilastergevel, dat verbreed werd met 13 traveeën in 1855 in aansluitende bouwtrant door architect P. Croquison.

Het Sint-Stanislascollege is door zijn volume, 24 traveeën, waarvan twee bredere deurtraveeën, zichtbepalend in het straatbeeld. Van artistieke waarde is het behouden salon op de begane grond, in Lodewijk XVI-stijl en de eiken balustertrap met rococo-inslag.''

  • Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000534, Geografisch pakket Poperinge (S.N., 1987).


Waarden

Het Sint-Stanislascollege is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

-

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde

artistieke waarde

-


Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Sint-Stanislascollege

Burgemeester Bertenplein 32 (Poperinge)
Het Sint-Stanislascollege is een voortzetting van de vroegere Latijnse school die in de 17de en 18de eeuw in het recollettenklooster in de Gasthuisstraat gevestigd was. Het huidige collegedomein is gelegen in de hoek gevormd door Burgemeester Bertenplein, Deken De Bolaan en Rekhof. Het behoorde vroeger toe aan de familie Mazeman de Couthove. In de 19de eeuw begon men met de huisvesting voor het college op de huidige locatie. Later werd het hele domein met toebehoren aan het bisdom geschonken. De laatste verbouwingen dateren van de jaren 1960.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.