Beschermd monument

Dorpswoning

Beschermd monument van tot heden

ID
14452
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14452

Besluiten

Lage dorpswoning
definitieve beschermingsbesluiten: 05-03-2012  ID: 5003

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De dorpswoning is beschermd als monument.Waarden

De lage dorpswoning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een kleine 19de-eeuwse, éénlaagse dorpswoning in Bovekerke. De woning gaat minimaal terug op het primitief kadasterplan van circa 1835.
Als zijnde een éénlaagse 19de-eeuwse dorpswoning, met een kenmerkende dubbelhuisopstand in gele, verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. De representatieve straatgevel is verrijkt met een sierlijke deurtravee gevat tussen pilasters van kleine grijs gesmoorde baksteentjes, en een gecementeerde plint uitgewerkt met cartouchemotief. Het 19de-eeuwse houtwerk is bewaard met kruisindeling en schuiframen. Traditioneel zijn de vensters beluikt, zie de bewaarde oorspronkelijke luikduimen en de oude luiken aan de achterzijde.
Als zijnde een éénlaagse 19de-eeuwse dorpswoning die grotendeels de oude interieurindeling bewaart met keuken, kelder en opkamer aan de achterzijde. Ook een aantal eenvoudige interieurelementen zijn bewaard zoals onder meer stucwerk, de brede schouw in de keuken, de kelder met rode terracottategels, de zoldertrap, de kapconstructie.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een kleine 19de-eeuwse, éénlaagse dorpswoning en tot de jaren 1930 café in Bovekerke. De nog gaaf bewaarde woning, gelegen in het kleine Konijnenstraatje, zorgt voor de herkenbaarheid van het oude dorpsweefsel.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Dorpswoning

Konijnenstraat 6 (Koekelare)
Vrijstaand laag woonhuis uit de vroege 19de eeuw. Volgens het kadaster wordt in 1913 een haaks nutsgebouw gebouwd tegen de achterzijde. Woonhuis zelf onveranderd tot op heden.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.